Column: Politieke Borrelpraat no. 703
27 Feb 2022, 20:32
foto


“Nou, dat was een volle bak, daar in Ocer.”
“De zaal stond na lange tijd weer op haar grondvesten te trillen met zang, dans en tromgeroffel.”
“De Paarse troepen ‘bin marching in’, den ben Put-in, om de gevierde Kleine Indiaan en zijn overgebleven innercirkel te bewieroken.”
“Die mensen zijn betaald, daarom was het zo vol.”
“Ach, dat is weer dat geouwe*&%-argument om de schande te bedekken dat de Paarse oppositie een tjokvolle zaal met van alles uit Suriname, heeft gevuld.”
“En dit dankzij dat warrelig, onmachtig etnisch family and friends-beleid van Chan, Bruns & Co.”
“Kijk bijvoorbeeld nu dat gedoe rond die wet om overheidsgrond om te zetten in eigendomsterrein. Dit was bedoeld voor bouwkavels tot hooguit 1200 vierkante meter en nu hebben grootgrondbezitters via hun jaknikkers in de politiek gedaan gekregen dat in de ontwerpwet grote lappen grond in eigendom omgezet kunnen worden.”
“Gelukkig hebben alle fracties in DNA de behandeling van deze wet tegengehouden. Dit soort ondergronds en achterbaks geknoei en geknevel is toch wind in de zeilen van de oppositie?”
“Tja, de mensen die het publiekelijk zo opnemen voor Chan, Bruns & Co zouden hun energie beter kunnen besteden om hun partij erop te wijzen dat ze fout bezig zijn en de oppositie in de kaart spelen.”
“Maar natuurlijk verzwijgt de Paarse oppositie nu dat zij als coalitie toen eerst helemaal terecht tegen die slechte afkoopdeal met de Suralco waren. En later hebben ze toch ingestemd met deze hoogstwaarschijnlijk kruka-deal.”
“Klopt, maar een goed politicus verzwijgt zijn zonden en richt zijn pijlen en raketten op de gebreken van zijn tegenstander om daar hopelijk politiek voordeel uit te halen.”
“Tja, toen durfde de Paarse coalitie niet tegen de wil van hun goddelijk partijleider in te gaan, den ben frede Bowtah, zeker. En nu siddert, bibbert en jaknikt zowat iedereen binnen de huidige coalitie voor Chan, Bruns & Co.”
“Oh, arm volk, laat alle hoop varen met deze mentaliteit. Elke regeerclub plundert je en belazert je, nog erbij met jouw stembus-toestemming. Oh, arm volk van dit mooie en door de natuur gezegend land, je voert jezelf al sinds de onafhankelijkheid naar de hel uit dat boek van Dante Alighieri.”
“En terwijl wij als opgejute dorpelingen met iets meer dan een half miljoen zielen onderling als kat en hond zitten te kijven, rolt de wereld in een Derde Wereldoorlog.”
“Bedoelt u de inval van Rusland in Oekraïne, meester? Nee toch, waarom denkt u zo negatief? Het zal echt niet zover komen. En als het gebeurt, ach, het is een ver van ons bed-show.”
“Ja, misschien de plaats waar ze vechten, maar de gevolgen zullen wij als import-economie nog jarenlang des te sterker voelen.”
“Ik ben het eens met meester. Dat ding daar is bezig één grote oorlog te worden. Tot de verrassing van velen gaat Duitsland met in hun kielzog Nederland, nu gevaarlijke afweerwapens zoals die Stinger raket-launcher, leveren aan Oekraïne.”
“En nu dreigt aan de andere kant Belarus, oftewel Wit-Rusland, waar die dictator-voetenjongen van Poetin al een tijdje als een onvervalste dictator zijn volk onderdrukt, de oorlog aan Oekraïne te verklaren. Hopelijk komt het niet zover.”
“Ach, jullie ouderen doen alsof de wereld met jullie zal vergaan.”
“En jullie jongeren doen alsof de wereld met jullie ontstaat. We kunnen ons als volk liever gaan voorbereiden op een sterke stijging van prijzen van alles wat we importeren.”
“Plus bepaalde producten gaan gewoon schaars worden, zoals graan. Weten jullie hoeveel graan Oekraïne levert aan West-Europa?”
“Maar onze Troela van Lalala, die nog 20 jaar cel moet uitzitten, heeft vanaf zijn paarse podium opgeroepen tot ‘nationale dialoog’, met alle groepen, dus ook de zijne, om dan een gedegen opbouwplan uit te zetten en al dat soort praatdingen.”
“Ik zeg, de tijd van weer eens uitgebreid gaan praten met alles en iedereen is voorlopig voorbij. Nu is het de tijd van meteen de handen uit de mouwen steken, iedereen de schouders onder Ons Ding zetten.”
“Klopt, want als Poetin deze strijd gaat verliezen, en dat is zeker, gaat hij onsportief doen en met tactische atoomwapens smijten.”
“Daar dreigt hij nu al mee, want dingen gaan niet snel genoeg naar zijn zin.”
“Oh, daarom heeft hij gewaarschuwd dat ‘we dingen gaan zien die we nog nooit hebben gezien.”
“De oud-wereldkampioen schaken, Garry Kasparov, een van de grootste critici van Poetin, heeft in een interview laatst opgeroepen dat het Westen nu zwaar moet ingrijpen om Poetin een halt toe te roepen. Zij hebben dit monster zelf gekweekt.”
“Boi, maar petje af voor de Oekraïners. Hun land wordt aangevallen door een veel sterker buurland en ze sluiten massaal de gelederen. Ze zijn klaar met alle onderlinge ruzies. Hun land telt nu. Hun vrouwen en kinderen moeten beschermd worden.”
“Ay, de mannen en ook vrouwen nemen de wapens op, ze staan achter hun leider.”
“En te bedenken dat velen deze 44-jarige Zelensky uitlachten toen hij in 2019 de democratische verkiezingen won, want hij was een bekende stand up comedian, een populaire toneelspeler. Nu groeit hij als een sterke leider. Hij laat niet zoals die lafaard van Afghanistan zijn volk in de steek; die vluchtte toch met de staatskas naar het buitenland terwijl de Taliban de hoofdstad Kabul binnenviel?”
“Ay, wekelijk. Deze Zelensky is op zijn post gebleven en powert zijn volk steeds via de social media. Petje af voor dit voorbeeld.”
“En ik zag mensen in de hoofdstad Kiev supermarkets leegkopen, ik dacht: ze hamsteren. Nee hoor, ze brachten die spullen naar de ziekenhuizen, omdat die straks waarschijnlijk honderden, misschien duizenden gewonden gaan moeten verzorgen.”
“Bijna wil je zeggen dat wij als volk misschien zoiets moeten meemaken, willen we een eenheid gaan vormen en gaan ophouden met dat waardeloos dorpse gekibbel tegen elkaar, terwijl slimmeriken ons steeds weer tegen elkaar opstoken en ons leegplunderen.”
“Baaaaaas, ik heb hulp nodig, Baaaas.”
“Sjaak, hou op, man. Iedereen kijkt naar ons.”
“Waarop proosten we?”
“Op ons land, dat sinds de tijd van Willoughby een gewilde uitwijkhaven is geweest voor mensen die elders vervolgd werden. Het werd aangeprezen als: vruchtbaar, vol vis en vlees, met schoon water, een zuivere lucht en vriendelijk bewoners, zo schreef Willoughby zo een 370 jaar geleden aan zijn vrouw.”
“Daar proost ik op. Op ons enige, echte huis in deze woelige wereld. Op Ons Suriname. Proost.”
“Maar wattebout al die familie en vrienden van ons in Nederland, als miljoenen vluchtelingen vanuit de Oekraïne die kant opkomen?”
“Brada, a vergadering tapu, proost.”

Rappa
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April