Vaccinatiegraad regio laag; Ramadhin wil strategie aanpassen
24 Feb 2022, 00:00
foto


PAHO-directeur Carissa Etienne maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in de Pan-Amerikaanse regio. 10 van de 13 landen en gebieden in deze regio die nog geen 40% vaccinatiegraad hebben, liggen in het Caribisch Gebied, maar het tij kan nog worden gekeerd met gerichte maatregelen. Suriname heeft een vaccinatiegraad van rond de 50% van de doelgroep, maar deze moet worden opgevoerd, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met Starnieuws.

Suriname beschikt over voldoende vaccins. Onlangs is de voorraad aangevuld met 226.800 doses Pfizer. Deze vervallen over zes maanden. Ramadhin legt uit dat nagegaan wordt wat de beste vaccinatiestrategie is. Geïnventariseerd wordt hoeveel prikken gezet zijn in de maanden januari en februari op diverse posten. Op basis hiervan wordt besloten of sommige locaties nog gehandhaafd zullen worden of ertoe overgegaan wordt om te vaccineren bij diverse hotspots in de districten.

De focus in de komende periode ligt bij mensen die behoren tot de kwetsbare groepen. Het gaat om personen met onderliggende ziekten en 65-plussers. Ook zullen zoveel mogelijk kinderen - hoewel ze niet behoren tot de kwetsbare groepen - worden gevaccineerd, zodat er geen massaspreiding van het virus plaatsvindt via de scholen. Naast andere locaties, zullen de prikken toegediend worden door BOG, RGD-poli's en de Medische Zending. De mobiele unit zal ook meer ingezet worden, waarbij organisaties, bedrijven, instellingen, bejaarden- en kindertehuizen zullen worden aangedaan. Met de ervaring die er opgedaan is, kunnen de teams ook worden afgeslankt.

De PAHO-directeur pleit ervoor om de lage vaccinatiegraad in het Caribisch Gebied dringend aan te pakken om de verspreiding van Covid-19 te stoppen. Aarzeling om te vaccineren, een gebrek aan vaccinatiecentra in afgelegen gebieden, onvoldoende personeel en een beperkte infrastructuur blijven op veel eilanden grote obstakels voor vaccinatie. Nu 700 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied zijn gevaccineerd, zijn er "concrete gegevens die aantonen dat vaccins veilig en doeltreffend zijn tegen Covid-19, stelde Etienne op een persconferentie. Maar de maatregelen moeten nu worden afgestemd op de behoeften van degenen die in elk land kwetsbaar blijven.

"De pandemie is nog niet voorbij en er kan elk moment een nieuwe variant opduiken. Als gemeenschap hebben wij de kracht om deze barrière te overwinnen en de tol van dit virus op onze bevolking te verminderen." Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, daalde het aantal nieuwe gevallen met 28% ten opzichte van de vorige week, tot 2,2 miljoen. Ook het aantal sterfgevallen daalde voor het eerst sinds het begin van de Omicron-golf tot 29.000 - een daling van 9%. In het Caribisch Gebied daalde het aantal nieuwe infecties met 44%, maar acht landen en gebieden meldden een stijging van het aantal sterfgevallen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April