NDP bron van veel kwaad
16 Feb 2022, 14:53
foto


Reactie op het artikel van Amzad Abdoel, onder de kop: 'HPSG bron van corruptie'. Amzad Abdoel moet de laatste persoon zijn die over corruptie moet praten, want er zijn meerdere zaken in onderzoek bij de PG. Niet alleen onwetendheid is de bron van alle kwaad, maar ook de NDP. De NDP moet niemand de spiegel voorhouden maar moet zelf in de spiegel kijken, het is belangrijk om dat regelmatig te doen.

De ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder de moorden op journalisten en vakbondsleiders vonden plaats tijdens de revolutionaire periode onder leiding van Bouterse. Onder toenmalige president Jules Wijdenbosch en NDP voorzitter Bouterse, als adviseur van de president, graaide men in de staatskas, er was sprake van ernstige corruptie op hoog niveau.

Het land was toen bijna totaal kapot geslagen en de inflatie steeg tot 113% in 1999. In die regeerperiode ging bijna alles verkeerd, wanbestuur, corruptie, graaien, nepotisme, etc, vierden hoogtij. De geldpers draaide op volle toeren, er werden biljetten gedrukt in coupures van 5.000, 10.000 en 25.000 gulden en de koers vloog de lucht in en alle Surinamers werden armer. In 2004 bracht  de Frontregering  de losgeslagen koers weer tot stand. Vanaf 2004 was de koers vrijwel stabiel namelijk 1:2,80 voor de US dollar. Er was toen een opleving van de economie, het ging de goede kant op tot dat we in 2010 en 2015 regering Bouterse kregen die een ongekende spoor van corruptie en chaos achterliet.

Regering Bouterse/Adhin, kon haar regeringstermijn niet eens uitzitten, ze moest een maand eerder afhaken vanwege een gigantische schuld van bijkans US$ 4 miljard. Het was zo erg dat zittende president Bouterse de hulp moest inroepen van aankomende president Santokhi, om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. Het begrotingstekort was enorm en werd gedicht met meer leningen, die de bevolking nu terug moet betalen. De koers steeg ook weer merkbaar en de cambiokoers was in april 2020, dus nog voor de verkiezingen, al opgelopen tot SRD 15,50 voor een Amerikaanse dollar. Een stijging van meer dan 550%.

Santokhi zei bij zijn aantreden als president dat hij de corruptie zou aanpakken. Hij heeft de daad bij het woord gevoegd. Abdoel is vergeten dat hij en zijn consorten niet hebben meegewerkt om de toenmalige minister van financiën Hoefdraad, in staat van beschuldiging te stellen. Nu de gewezen minister van financiën veroordeeld is tot 12 jaar gevangenisstraf zegt de NDP dat het een politiek proces is.

Abdoel heeft blijkbaar het vonnis van rechter Mettendaf niet goed gelezen. De rechter stelt t.a.v. ex-minister Hoefdraad het volgende: “Verdachte is dus iemand die qua opleiding en ervaring goed bekend is met het financieel reilen en zeilen binnen de overheid. Beschouwen wij de ten laste gelegde feiten die hierboven bewezen zijn verklaard, dan is het duidelijk dat deze verdachte bewust heeft gehandeld in strijd met geldende regels en voorschriften terwijl van hem anders mocht worden verwacht.

Jammer dat het volk het nu inderdaad voelt, terwijl de NDP mooi weer speelt met de bekende ‘a no mi’ slogan. De NDP had geen reddingsplan in mei 2020. Integendeel is de hele financiële NDP top van toen veroordeeld en er komen nog veel meer rechtszaken zoals die van de Surinaamse Post Spaarbank. Gelukkig heeft de huidige regering maatregelen getroffen om de economie en de bevolking van de ondergang te redden en in haar eerste review geeft het IMF de regering hiervoor een dikke voldoende. Volk van Suriname laat de NDP u niet weer op een dwaalspoor zetten!

Idris Naipal
Advertenties