Succes wet seksuele intimidatie op werkvloer noodzakelijk
15 Feb 2022, 16:22
foto


Vandaag zal in De Nationale Assemblee de behandeling van o.a. de ontwerpwet betreffende het voorkomen en tegengaan van geweld en seksuele intimidatie inzake arbeid aanvangen. Het afgelopen decennium is de prijs die betaald wordt voor seksueel molest steeds zichtbaarder geworden. Zowel op internationaal als nationaal niveau wordt er steeds harder geëist dat er wettelijke bescherming hiertegen vorm krijgt. In Suriname hebben verschillende Ngo’s hier al jaren voor gepleit en soms ook projecten gedraaid.

Voor DA’91 in het algemeen en het DA’91 Vrouwen Forum in het bijzonder is het van het grootste belang dat de wet die nu in behandeling gaat - goedgekeurd wordt, afgekondigd en vooral gehandhaafd wordt.  Heel belangrijk is dat de wet geen ruimte laat voor straffeloosheid. Daarom is de bijdrage van ons allen aan de totstandkoming en finale versie van deze wet van ontzettend belang. In dat kader heeft het Vrouwen Forum ook afgestemd met andere vrouwen organisaties teneinde na te gaan als de bevindingen en aanbevelingen vanuit DA’91 overeenstemmen met, of een aanvulling kunnen zijn op, bestaande ideeën bij andere organisaties.

Teneinde te garanderen dat elke burger beschermd is door deze wet is het noodzakelijk dat iedere burger geweld en seksuele intimidatie herkent. Dat betekent dat er een landelijke goed gestructureerde bewustwordingscampagne moet worden uitgezet. Deze moet zich niet alleen richten op mogelijke slachtoffers, maar ook op potentiële daders.
DA’91 roept de DNA dan ook op te eisen dat de regering een stevig budget verbindt aan de uitvoering van de wet.

Dit is van belang voor het daadwerkelijke succes. Want naast bewustwording en voorlichting, moet ook een combinatie van het wettelijk raamwerk, een ‘zero-tolerance’ handhaving en adequaat gefinancierde instituten in stelling worden gebracht. Het is internationaal bewezen en bevestigd door de ILO dat alleen dan de actie ter bescherming van burgers tegen deze vormen van geweld en intimidatie effectief zullen zijn.
DA’91 zal de behandeling van de wet op de voet volgen en waar nodig de DNA haar ideeën voor versterking en verbetering doen toekomen. Dit moet, want Suriname verdient beter!

DA’91 Vrouwen Forum
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April