Regering gaat kwetsbare senioren extra ondersteunen
30 Jan 2022, 14:40
foto


De regering gaat senioren die voornamelijk zijn aangewezen op hun Algemene  Ouderdagsvoorziening (AOV) extra ondersteunen. Voor dit jaar heeft de regering een bedrag van SRD 50 miljoen daarvoor uitgetrokken. Met deze speciale faciliteit verwacht de regering dat zij specifieker kan inspelen op de noden van de kwetsbare senioren.

Uit het bestand van ongeveer 72.000 AOV-trekkers is er nog een groot deel die voor zijn levensonderhoud alleen de AOV van SRD 1.000 heeft. Per 1 maart geldt een AOV-uitkering van SRD 1.250. Sinds het aantreden van deze regering is de AOV-uitkering al drie keer verhoogd; november 2020 van SRD 500 naar SRD 750 en in juni van SRD 750 naar SRD 1.000. De derde verhoging gaat op 1 maart in.

De regering zegt dat in plaats dat zij de uitkering verder voor iedereen verhoogt, zij er voor kiest om via de speciale faciliteit de senioren die alleen van hun AOV leven extra te ondersteunen met maximaal SRD 1.000 per maand. Op deze manier heeft de persoon die alleen zijn AOV heeft, dan SRD 2.250 in te besteden. Voor degenen voor wie dit bedrag nog onvoldoende is, zal de regering naar verdere ondersteuning kijken.

Om na te gaan wie er allemaal alleen aangewezen is op de AOV-uitkering, heeft de regering de hulp ingeroepen van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden (BBGO). De regering zal een contract met de BBGO sluiten waarin de afspraken over de werking van deze faciliteit zullen worden vastgelegd.

Het besluit van de regering volgt op een evaluatie over 2021 waaruit is gebleken dat met het verhogen van de AOV, ouderen die alleen van hun uitkering leven, soms onvoldoende worden bereikt.
Advertenties