Pfizer, Moderna boosters tot 90% effectief tegen Omicron
23 Jan 2022, 08:47
foto
Een gezondheidswerker in de Verenigde Staten krijgen een Pfizer-boosterprik. (Foto: Reuters)


Boostershots van de Pfizer-BioNTech- en Moderna-vaccins zijn zeer effectief gebleken bij het voorkomen van Omicron-gerelateerde ziekenhuisopnames. Dat blijkt uit drie nieuwe onderzoeken van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. (CDC). De boosterdoses waren voor 90 procent effectief om mensen uit het ziekenhuis te houden nadat ze besmet waren geraakt met de Omicron-variant.

De doses waren ook voor 82 procent effectief bij het voorkomen van bezoeken aan spoedeisende hulp en spoedeisende zorg, gaven gegevens aan. "Het toont echt het belang aan van het krijgen van een boosterdosis", zei Emma Accorsi van de CDC, een van de auteurs van het onderzoek, vrijdag. "Amerikanen zouden boosters moeten krijgen als er minstens vijf maanden zijn verstreken sinds ze hun Pfizer- of Moderna-serie hebben voltooid, maar miljoenen die in aanmerking komen, hebben ze niet gekregen."

Het onderzoek omvatte de eerste grote Amerikaanse onderzoeken naar vaccinbescherming tegen Omicron, aldus gezondheidsfunctionarissen.

Vorig onderzoek
De papers sluiten aan bij eerder onderzoek – inclusief onderzoeken in Duitsland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk – die aangeven dat beschikbare vaccins minder effectief zijn tegen Omicron dan eerdere versies van het coronavirus, maar ook dat boosterdoses virusbestrijdende antilichamen stimuleren om de kans op vermijding te vergroten symptomatische infectie.

De eerste studie keek naar ziekenhuisopnames en bezoeken aan spoedeisende hulp en spoedeisende zorgcentra in 10 staten, van augustus tot deze maand. Het ontdekte dat de werkzaamheid van het vaccin het beste was na drie doses van de Pfizer- of Moderna-vaccins bij het voorkomen van met Covid-19 geassocieerde spoedeisende hulp en spoedeisende zorgbezoeken.

De bescherming daalde van 94 procent tijdens de Delta-golf tot 82 procent tijdens de Omicron-golf.

De bescherming tegen slechts twee doses was lager, vooral als er zes maanden waren verstreken sinds de tweede dosis.

Ambtenaren hebben het doel benadrukt om niet alleen infectie, maar ook ernstige ziekten te voorkomen.

De tweede studie richtte zich van begin april tot eind december op Covid-19-gevallen en sterftecijfers in 25 staten. Mensen die een boost kregen, hadden de hoogste bescherming tegen coronavirusinfectie, zowel in de tijd dat Delta dominant was als toen Omicron het overnam.

Die twee studies zijn  online gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention.

Derde studie
Het Journal of the American Medical Association publiceerde de derde studie, ook geleid door CDC-onderzoekers. Er werd gekeken naar mensen die van 10 december tot 1 januari positief testten op Covid-19 op meer dan 4.600 testlocaties in de VS.

Drie injecties van de Pfizer- en Moderna-vaccins waren ongeveer 67 procent effectief tegen Omicron-gerelateerde symptomatische ziekten in vergelijking met niet-gevaccineerde mensen.

Twee doses boden echter geen significante bescherming tegen Omicron wanneer ze enkele maanden na voltooiing van de originele serie werden gemeten, ontdekten onderzoekers.

"Als je in aanmerking komt voor een booster en je hebt het niet gekregen, ben je niet up-to-date en moet je je booster krijgen", zei CDC-directeur dr. Rochelle Walensky tijdens een briefing van het Witte Huis op vrijdag.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March