Moskou weigert militaire inzet in Latijns-Amerika uit te sluiten
17 Jan 2022, 18:42
foto
Kremlin-woordvoerder Dmigry Peskov zei dat Rusland 'verschillende scenario's bekeek' toen hem werd gevraagd commentaar te geven op suggesties van een topfunctionaris dat het militaire middelen zou kunnen inzetten in Venezuela en Cuba. (Foto: Reuters)


Moskou heeft opnieuw geweigerd om de inzet van militaire eenheden naar Cuba en Venezuela uit te sluiten terwijl de spanningen met het Westen over Oekraïne oplaaien. Het zegt dat het "opties onderzoekt" om de veiligheid van Rusland te waarborgen.

Viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov zei vorige week dat hij de mogelijkheid dat Rusland raketten of andere activa naar Latijns-Amerika zou sturen, "noch kon bevestigen noch uitsluiten". Zijn opmerkingen kwamen nadat diplomatieke gesprekken tussen Rusland, de Verenigde Staten, de NAVO en andere westerse mogendheden niet tot een doorbraak in de Oekraïne-crisis hadden geleid.

Gevraagd om commentaar te geven op de verklaring van Ryabkov, die door de VS werd afgedaan als "blunder", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov maandag dat Rusland "verschillende scenario's aan het herzien was".

"Voor Latijns-Amerika hebben we het daar over soevereine staten, laten we dat niet vergeten", vertelde hij verslaggevers tijdens een telefonische vergadering. "En in de context van de huidige situatie onderzoekt Rusland opties die zijn veiligheid kunnen waarborgen."

Militaire oefeningen Rusland-Wit-Rusland
De opmerkingen van Peskov kwamen toen de Wit-Russische president Alexander Lukasjenko maandag bevestigde dat Rusland en Wit-Rusland volgende maand gezamenlijke militaire oefeningen zullen houden. Lukasjenko zei dat de oefeningen aan de zuidelijke en westelijke grenzen van Wit-Rusland een reactie waren op vermeende troepenopbouw door Oekraïne, Polen en de Baltische staten - Estland, Litouwen en Letland - nabij de grenzen van zijn land.

Hij beweerde dat er momenteel meer dan 30.000 soldaten dicht bij de grenzen van Wit-Rusland gestationeerd zijn. "Dit zouden normale oefeningen moeten zijn om een ​​bepaald plan uit te werken in de confrontatie met deze krachten: het westen (de Baltische staten en Polen) en het zuiden (Oekraïne", citeerde het staatspersbureau BELTA Lukasjenko.

Diplomatieke inspanningen haperen
De ontwikkelingen van maandag vergrootten de angst voor een mogelijke uitbraak van een conflict in Europa, waar de recente troepenopbouw van Rusland in de buurt van de Oekraïense grenzen Kiev en zijn westerse bondgenoten heeft doen schrikken.

Rusland, dat in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde en ervan wordt beschuldigd een pro-Russische separatistische oorlog in het oosten van het land aan te wakkeren, heeft ontkend plannen te hebben voor een inval in zijn buurland. Het Kremlin heeft in plaats daarvan de NAVO de schuld gegeven van het ondermijnen van de veiligheidssituatie in de regio.

Het stelt dat de door de VS geleide militaire alliantie zijn grondgebied bedreigt en heeft geëist dat het Oekraïne of andere ex-Sovjetlanden nooit als nieuwe leden omarmt.

Washington heeft dergelijke eisen non-starters genoemd, maar zei bereid te zijn met Moskou te onderhandelen over mogelijke toekomstige inzet van offensieve raketten in Oekraïne en beperkingen op te leggen aan de militaire oefeningen van de VS en de NAVO in Oost-Europa.
Advertenties