Gratis geld CBvS aan banken
05 Jan 2022, 11:40
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) veilt korte termijn deposito’s, waarbij exorbitante hoge rentepercentages geboden wordt. Op 29 december 2021 bedroeg de rente maar liefst 79,5% die de CBvS aan de banken gaf. Nog bonter maakte CBvS op ouwru yari, maar liefst 92,3% aan rente-inkomsten zijn aan banken gegeven. Door de veilingen hebben de banken in de afgelopen periode een bedrag van SRD 137 miljoen binnengehaald aan rente-inkomsten; vele miljoenen gratis geld in schoot toegeworpen door de CBvS, de staatskas des vaderlands.

CBvS strategie
De CBvS wil overtollige liquiditeiten in het bankensysteem afromen teneinde de basisgeldhoeveelheid en op termijn inflatie neerwaarts te beïnvloeden. De CBvS noemt de veilingen van termijndeposito’s Open Markt Operaties (OMO). Door inzet van monetaire instrumenten wil de CBvS de geldhoeveelheid reguleren en de inflatie beteugelen. De bank veilt wekelijkse termijndeposito’s met een looptijd van één week, één maand en drie maanden. Het is de bedoeling om teveel SRD’s aan de markt te onttrekken en daarmee de waarde van de munt te ondersteunen. Maar aan deze  operatie van de CBvS hangt een heel duur prijskaartje.

Tekort aan SRD

Ondanks dat de CBvS hoge rentes biedt, wordt er onvoldoende SRD’s aangeboden door de banken tot nu toe. Op 22 december veilde de CBvS in totaal SRD 1.400 miljoen aan deposito’s aan de banken voor een week, een maand of drie maanden. Echter de banken plaatsten slechts SRD 295 miljoen, ca. 20% van het aanbod en kregen een rentepercentage van gemiddeld 79,4 %. Vanwege onvoldoende aanbod aan de kant van de banken heeft de CBvS op 30 en 31 december jl. extra veilingen gedaan en ook de doelgroep verruimd, waarbij ook cambio’s, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen konden meedingen. Feit is dat er onvoldoende SRD’s worden aangeboden aan de CBvS.

CBvS eigen open loket
CBvS zou kunnen overwegen middels een eigen loket (digitaal) ook particulieren te laten participeren in het termijndeposito veilingplatform, opdat aan de vraagzijde voldoende aanbod komt. Met de huidige ICT applicaties is de toegankelijkheid geen probleem, want banken en de andere instellingen kunnen niet voorzien in het aanbod van SRD’s. Of ze doorkruisen het pad van de CBvS, want het aanbod is opmerkelijk laag. Deelname van burgers aan deze veilingen vergroot het vertrouwen in de eigen munt en zorgt voor de opbouw van monetaire stabiliteit. Eveneens wordt het probleem van kapitaalvlucht tegengegaan. Tegelijk kunnen burgers meeliften in de rendementen van hoge percentages ten gevolge van die veilingen.

Keerzijde
De keerzijde is dat de CBvS flink in de buidel moet tasten om de SRD overeind te houden, een prijskaartje waarvoor het volk meebetaalt. Ook kunnen banken en andere instellingen langdurig profiteren van de hoge rentepercentages bij de veilingen, dan trekt de CBvS aan het kortste eind. Indien de geboden rentes hoog blijven zal CBvS  verliezen moeten incasseren, wat uiteindelijk op de rekening van de burgers terecht komt. Hopelijk dat CBvS dan snel aan de bel trekt.

David Dewdath
david.dewdath@gmail.com

Advertenties