Miskin: Twee loonronden voor ambtenaren in 2022
29 Dec 2021, 00:00
foto
Michael Miskin, voorzitter CLO


Tussen de regering en Ravaksur/Tripartiet Overleg is afgesproken dat er twee loonronden voor ambtenaren zullen komen in 2022. In januari en in juli. Indien de wisselkoers en de inflatie boven de 50% uitkomen, kunnen op kwartaalbasis nieuwe afspraken worden gemaakt. Dit zegt Michael Miskin die als voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties participeert in Ravaksur en het Tripartiet Overleg aan Starnieuws. De andere voorzitter, Ronald Hooghart, is niet betrokken.

Miskin merkt op dat van overheidszijde is toegezegd dat de overbruggingstoelage van SRD 1.000 die betaald zou worden tot juni komend jaar en de koerscompensatie van SRD 800, die tot december 2022 geldt, zullen verwerkt worden in de lonen. Zolang de loononderhandelingen niet zijn afgerond, zullen de toelagen worden uitbetaald. Ook voor de particuliere sector blijft de koerscompensatie tot 1 juli volgend jaar gehandhaafd.

Op 3 januari zullen de onderhandelingen over de lonen beginnen. De regering heeft een onderhandelingsorgaan ingesteld onder leiding van ex-minister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan. Er is ook een cluster van ministers die zich buigt over deze kwestie. Er zal ook een oplossing moeten komen in de loonstructuur van de overheid, waarbij er nu sprake is van negen loonreeksen. Het onderhandelingsorgaan zal met diverse groepen overleggen, die niet vertegenwoordigd zijn in Ravaksur en het Tripartiet Overleg.

Belangrijk is volgens Miskin dat de overbruggingstoelage en de koerscompensatie geïncorporeerd wordt in het salaris. Hierdoor hebben de ambtenaren ook een betere basis voor hun pensioen. Ook is de ingangsdatum van de loonsverhoging 1 januari, al zouden de onderhandelingen eventueel niet rondkomen. De afspraken zijn vastgelegd in het Tripartiet Akkoord.
Advertenties