Column: Grote schoenen om te vullen
16 Dec 2021, 00:59
foto
Foto: nl.dreamstime.com


De Surinaamse nationale voetbalploeg heeft de afgelopen jaren veel aandacht gehad vanwege de duidelijk waarneembare progressie als gevolg van de bevlogen leiding van niemand minder dan Dean Gorré. Dean heeft zich letterlijk in het zweet gewerkt om Natio voetballend op de wereldkaart te plaatsen, hetgeen hem wonderwel gelukt is. De bondscoach maakte aanvankelijk gebruik van de amateurs die hier te lande actief waren. In een later stadium werd deze groep aangevuld met de spelers die de keuzeheer vanuit de thuisbasis aan een contract buitenshuis had geholpen. In voorbereiding op de Nations League verplichtingen werd er aan het begin van het traject een trainingskamp opgeslagen in Nederland, waarbij er oefenwedstrijden werden afgewerkt tegen verschillende clubs.

Eenmaal terug op Surinaamse bodem, spaarde de keuzeheer kosten noch moeite om verder te bouwen aan zijn team. Zo maakte hij het mogelijk voor onze amateurs om meerdere keren per dag te kunnen trainen, welke mogelijkheid ze met beide handen aangrepen. Als bondscoach met Surinaamse roots slaagde Gorré erin om een hechte band te smeden met de spelersgroep. Deze inspanningen werden bekroond met promotie naar de hogere versie van de Nations League en ook plaatsing voor de Goldcup.

Om op een hoger niveau te komen werd het project Natio-nieuwe stijl gestart. Aanvankelijk leek dit initiatief op het juiste moment te komen, want vanwege de Covid-19 pandemie werd er lokaal reeds geruime tijd niet gevoetbald, waardoor de spelers niet in de juiste vorm verkeerden. Hoewel er veel potentie zat in de selectie bestaande uit beroepsvoetballers die in Europa gewoon door trainden en speelden, is dit project toch uitgelopen op een fiasco. Een reden die hieraan ten grondslag heeft gelegen is het feit dat er verzuimd is om de profs oefenwedstrijden te laten afwerken. Dit ernstig verzuim heeft geresulteerd in tegenvallende prestaties in de WK-kwalificatie en in de Goldcup.

Waarschijnlijk meende men te moeten besparen op dit stuk. Hoewel de formule op zich dus goed was, is het gewenste rendement mogelijk vanwege verkeerde overwegingen uitgebleven. Desondanks heeft de objectieve buitenwereld opgemerkt dat Natio reuze stappen vooruit heeft gemaakt en was het vizier van sterkere voetballanden reeds gericht op Suriname. Er kan gerust gesteld worden dat Gorré niet alleen deskundig, maar ook betrokken was en erin geslaagd is om Natio beter te maken.

Sinds de bondscoach vanwege voor de SVB moverende redenen enkele maanden terug is ontslagen, is het bestuur er nog niet in geslaagd om een nieuwe bondscoach aan te stellen. Deze hiaat is ongekend voor bestuurders die beweren te beseffen wat er allemaal bereikt kan worden met voetbal. Dit zou te maken kunnen hebben met de grote schoenen die gevuld moeten worden. Natio kon zich al meten met sterker geachte landen. Het heeft er veel van dat daarnaast dezelfde overweging (besparing) nu ook weer een rol speelt in het getalm met de aanstelling van een nieuwe bondscoach. Eerst werd er gesteld dat er een profielschets moest komen voor het aanstellen van een bondscoach. Als dat er nog niet was, dan rijst de vraag op basis waarvan de vorige bondscoaches waren aangesteld.

In een interview dat circuleert via social media heeft Brian Tevreden (Tevreden group) eind november aangegeven dat hij en het bestuur het erover eens zijn dat een bepaalde kandidaat voldoet aan de profielschets en dat die persoon in kwestie de nieuwe bondscoach zal worden. Volgens Tevreden moet het juridische aspect nog geformaliseerd worden, waarna het publiek geïnformeerd zal worden. De voetbalbond hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Het aanstellen van een bondscoach is het prerogatief van het bestuur dus moet het bestuur de ruimte krijgen om een weldoordachte keus te maken. Hierbij mag echter niet vanuit financiële overwegingen voorbij gegaan worden aan het vermogen van de kandidaat om de kwaliteit van Natio te waarborgen en verder te verbeteren. De gemeenschap rekent erop dat het bestuur er niet voor terug zal deinzen om de best mogelijke keuzeheer aan te stellen. Investering is onontbeerlijk voor succes!


Mireille Hoepel
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April