Ramadhin: Akkoord met medici meer dan tarieven alleen
13 Dec 2021, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat het akkoord met de Sectie Medisch Specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) niet alleen over tarieven gaat. Het gaat ook om verspillingen en inefficiënties binnen de gezondheidszorg aan te pakken. Er is een breed gedragen werkgroep ingesteld die zich zal buigen over onder andere overconsumptie van laboratorium en radiologie testen. De werkgroep wordt deze week geïnstalleerd, deelt de minister mee in gesprek met Starnieuws.

De overeenkomst moet op een aantal punten nog worden geformaliseerd en worden ondertekend. Er is wel overeenstemming over wat er allemaal aangepakt moet worden. Er moet een betere controle komen over het verwijsbeleid vanuit de eerstelijnszorg. Bepaalde specialisten hebben heel veel cliënten, omdat bepaalde specialismen schaars zijn. Waar er gewerkt wordt, moet er betaald worden, zegt Ramadhin, maar het kan niet zo zijn dat er gefraudeerd wordt en overgefactureerd. Dat zal worden aangepakt.

De gezondheidstools die er zijn, moeten goed gebruikt worden. De minister voert aan dat waar het nodig is om onderzoeken te verrichten, dat ook gedaan moet worden, maar er vindt overconsumptie plaats. Daar zal ook op gelet worden, want het kost enorm veel geld als mensen onnodig worden verwezen. Het zorgbudget wordt daardoor overbelast.

Aan de andere kant moet ervoor gezorgd worden dat mensen in de gezondheidszorg beter gewaardeerd worden. Er vindt een enorme brain drain plaats. Zo is een klein eiland in staat SRD 20.000 tot 30.000 euro te betalen voor bepaalde specialismen, met een kwart werkdruk in vergelijking met Suriname. Voorkomen moet worden dat gespecialiseerde krachten wegtrekken. Naar al dit soort zaken wordt er gekeken, legt de minister uit.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April