Column: politieke Borrelpraat 692
12 Dec 2021, 20:33
foto


“Heren, een toast op het nieuwe waterzuiveringsbedrijf te La Liberté in Commewijne aan de oever van de Surinamerivier.”
“Nur Propaganda,’ zei m’n vader altijd, vertaald uit het Duits: ‘alleen maar propaganda.”
“So what, dat is nou eenmaal waarvoor politici het veelal om doen: ‘mensen voor zich te winnen’, want dat vooral zal straks de uitslag van de verkiezingen bepalen.”
“Maar ze moeten toch in de eerste plaats voor het land, voor de samenleving, voor de gemeenschap werken?”
“Dat doen ze toch? Alleen moet het grootste voordeel voor hun politieke doelen zijn, hun gezichtswinst.”
“Ruikt dat niet een beetje of misschien een beetje veel naar narcisme?”
“Luku bun! Narcisme is een beledigend woord geworden, want de rechter heeft Giejermo S. veroordeeld om dat terug te nemen.”
“Maar die waterzuiveringsinstallatie doet een heel district met grote slokken verlicht adem halen.”
“Geen wonder: veilig, bereikbaar drinkwater is de eerste levensbehoefte van de mens.”
“Voor velen van ons lijkt supermarkets leegkopen en rondrijden in de auto de eerste levensbehoefte te zijn.”
“Maar dit waterproject is dankzij de vorige president van start gegaan en de huidige plukt de propagandistische bloemen ervan.”
”Zo plukte de vorige toch ook de vruchten en de kasreserve van de daar-vorige?”
“Maar ondanks verzoeken van LonnieVeepee-man zegt Marlon O. dat hij definitief weg gaat bij SWM.”
“Ik vond het al vreemd dat hij ondanks ‘gewijzigde beleidsinzichten’ aanbleef onder deze regering.”
“Dit was misschien een van de afspraken in het holst van de nacht op Leonsberg net na de verkiezingen gemaakt tussen ‘Tralala’ en de aankomende Potros.”
“Wie is Potros?”
“President Of The Republic Of Suriname.”
“Denkt u dat daar ook is afgesproken dat Boefkraak een vrije aftocht zou krijgen naar een veilige locatie in het buitenland, niet ver van hier, waar hij nog altijd lekkertjes zit?”
 “Zeer hoogstwaarschijnlijk. Hij ging er via Guyana.”
“Ach, allemaal zuiplappen-gespeculeer. Punt is: Commewijne is echt blij met dit waterleidingproject, en dat telt.”
“En ze zijn Bouta dankbaar hiervoor, want velen posten dat onomwonden op FB.”
“In feite teert deze regering nog steeds op de projecten die door de vorige zijn geïnitieerd.”
“Ondanks al die trappelende investeerders is er tot nog toe alleen een wazig Waterstofproject ingediend, dat bezig in ons gezicht te ontploffen.”
“Ja, en In de Kringen zei meneer Remie V., een captain of business op de Nieuwe Haven, dat een investeerder van hem bijna weer vertrok omdat die maandenlang moest bedelen, smeken, lopen en hosselen om hier een verblijfsvergunning te krijgen. Zo trekken we buitenlandse investeerders aan.”
“En naast een diepwaterhaven te Susannesdaal in Commewijne, komt er opeens een miljardeninvestering voor een andere aan de Nickeriemonding, zonder nog een businessplan, zonder milieu-effectenonderzoek en zonder zelfs toegewezen grond. Vanwaar die haast?”
“Intussen is de weg vrijgemaakt voor het IMF, dus Potros krijgt geld om die rommel van de club van Aloe Baba en de meer dan veertig rovers met impopulaire, maar noodzakelijke maatregelen verder op te ruimen.”
“En de super populist, onze ex-Potros, alias De Kleine Indiaan, lacht lekker in z’n vuistje en mompelt: ‘ik wens je geen goede nachtrust toe, beste Chan. Jij was toch zo ‘hairah’ om een maand eerder pres te worden om die zwarte Piet van me over te nemen? Ja toch?”
“Nee toch, nee! Is dit de ware aard van het politieke spel dat achter de schermen is bedisseld?”
“Hoogstwaarschijnlijk wel. Ik werk helemaal mee om je tot pres te maken, en daarna mag je flink je lieve Potrina, family and friends gaan regelen en met hen flink te gaan reizen.”
“Intussen maakt Tralala-pierlala zich klaar om in 2025 of eerder terug te komen: mi go kome, drape, yes, me kome back, not me in person, but me purple troope and me singing woman will marching back into power.”
“Nooit, no kan, Paars komt nooit meer terug in de regeermacht, never, nada. Dan worden we weer tot het bot geplunderd.”
“Dan ken jij het wezen van dit kiezersvolk niet: vandaag Halleluja, morgen kruisigt Hem en haal Barabas maar van het kruis. We hebben toch geen andere keuze.”
“Zo swingt de meerderheid brengende kiezersgroep van links naar rechts. Die groep stemt niet vóór, maar steeds tegen iets.”  
“Klopt, dit heen en weer gaan als de klepel van een klok, zo: klepel links Klieng-klepel rechts Klong, maken we voor de zesde keer mee.”
“Nee toch! Is niet waar!”
“Jawel volg maar: Klieng rechts: Henckie-penkie die bracht ons Srefidensi. Klong links: coupplegers brachten ons de Revo. Klieng weer rechts: Front-1 met Ram-sjwak nam over. Dan Klong: een telefooncoupregering nam even over. Dan Klienggg: Front 2 met Vene en sem nul-optie nam over, gevolgd door Klonggg: Bosje met sem twee bruggen en de rotonde, dan Klienggg: Front 3+4 die weer eens opruimde en alleen brandjes bluste en stabiliserende stilstand bracht, weer afgewisseld door Klonggg:  Bouta 1+2 met de massale leenmaarraak en nu weer Klinggg: een soort Front 4 met weer eens opruimen, brandjes blussen en schulden aflossen.”
“En als je deze zigzaglijn doortrekt, stemt de ‘happy voting family’ in 2025 weer Klonggg oftewel van rechts naar links.”
“Dus meester, u denkt niet dat dit zigzag-kiezersgedrag snel zal veranderen?”
“Beste jongere zuipvriend in ons midden, hoe snel zie jij een amandelboom in een manjaboom veranderen?”
“Dus we moeten met dit zigzaggend beleid leren leven, maar het steeds met gerichte kritiek proberen tenminste op lijn te houden?
“Klopt, zoals met je grasveld. Steeds blijven maaien en harken. Doe je dat drie maanden niet, zal je het gevolg zien. We houden ervan om dit soort continu-beleid, dus onderhoud en controle, steeds maar voor een tijdje te doen.”
“Ja, na een tijdje worden we moe en slapt alles weer af naar het oude.”
“Vliegende Brigade langs de winkels en de Horeca?”
“Kruistocht tegen corruptie?”
“Strenge controle van voertuigen op straat?”
“Maaien van bermen en vluchtheuvels?”
“Opruimen van skalians op onze rivieren?”
“Witte lijnen en zebrapaden op de wegen?”
“Zullen we daarop proosten, anders verwaarlozen we de inhoud van ons glas ook nog!’
“Ja, proost, gloek-gloek!”

Rappa
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April