Luxe positie Suriname over vaccins gaat voorbij
04 Dec 2021, 16:30
foto
Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covidcommunicatie. (Foto: René Gompers)


Anders dan in sommige landen waar vaccins schaars zijn en er geen keuze is, kan in Suriname gekozen worden met welk men zich tegen het coronavirus wil beschermen. Naar het schijnt gaat die luxe positie tot het verleden behoren. Het vaccineren gaat zo langzaam dat de vervaldata van sommige voorraden al bereikt zijn. De overheid is genoodzaakt nog een paar duizend doses vervallen AstraZeneca te vernietigen. Volgens directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul zou er momenteel ook niet genoeg vaccins van Pfizer en Moderna zijn. Gevreesd wordt dat op den duur alleen Sinopharm nog ter beschikking zal zijn en het gedaan zal zijn met de vrijheid om te kiezen.

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covidcommunicatie: “In Suriname zijn we echt wel verwend geweest dat we konden kiezen. In andere landen krijg je gewoon wat daar beschikbaar is. Die luxe was er in Suriname. Toen we een grote hoeveelheid AstraZeneca beschikbaar hadden hebben de mensen daar helaas geen gebruik van gemaakt. Waardoor we tot dit punt zijn gekomen. Jammer genoeg.”

Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coödinatie Team, gaf op een eerder persconferentie aan dat eind november er weer een deel van de voorraad AstraZeneca zou vervallen, van Moderna in december en van Pfizer in februari volgend jaar. Het Sinopharm vaccin is tot 2023 houdbaar. Ondanks de mogelijkheid om te kiezen uit de vier merken vaccins en de faciliteiten die in orde zijn gemaakt om de samenleving tegemoet te komen, blijven grote groepen mensen twijfelen aan of weigeren ronduit het vaccin.

Het valt nog te bezien of na twee voorraden vaccins ‘vermorst’ te hebben, de donorlanden Suriname nog voorin de rij willen houden van landen die om vaccins vragen. “Maar als men ziet dat we nauwelijks gebruik van ze (vaccins) maken, dan zullen we aan het eind van de rij komen te staan,” vreest Nannan Panday. “Er is ook een vaccinatie ongelijkheid. Het ene deel van de wereld is volop gevaccineerd en maakt gebruik van boostershots en het ander deel van de wereld kan niet eens aan een eerste prik komen.” Ze benadrukt: “Die voorraad aan Pfizer en Moderna gaat ook opraken. Dan blijft Sinopharm over en heeft niemand meer iets te kiezen als er verder geen donaties zijn of aankopen gedaan worden.”  

Gajadhar Sukul schat dat er van Moderna nog 5000 vaccins over zijn, van Pfizer 10.000. Hij voegt toe dat er rekening gehouden wordt met de mensen die een boostershot willen. Voor nieuwe prikkers is er dan te weinig. Hij deelt mee dat er gesprekken met Spanje gaande zijn om aan 60.000 doses AstraZeneca te komen. Uit Amerika wordt een tweede ‘shipment’ van Pfizer verwacht. Gajadhar hoopt dat het tenminste evenveel zal zijn als de eerste tranche; 140.000 doses.
Advertenties