Column: Politieke Borrelpraat 689
21 Nov 2021, 20:47
foto


“Nou, dat was dan de protestactie van degenen die tegen vaccinatiedwang zijn, maar waarvan velen zelf al gevaccineerd zijn.”
“Op het mr. Bronsplein was de protestmanifestatie deze keer. Het Onafhankelijkheidsplein was niet beschikbaar wegens voorbereidingen voor 25 november.”
“Die vorige regeerclub zette enkele hopen zand op dat arme plein en een hekwerkje eromheen. Zo bleef dat maandenlang. Dat was hun manier om protesten aldaar te voorkomen.”
“Faik van Peoples FM zegt onomwonden dat deze belazerieke regeerclub precies de vorige is, met nog wat extra’s bij.”
“Maar meester, we blikken toch niet steeds terug, toch? Nogmaals, wat vindt u van die acties van verontruste burgers, kerken, vakbonden enzo op het mr. Bronsplein?”
“Ik heb het gezegd: de beste regering is die welke door het ene deel van het volk gevolgd, en door het andere deel vervolgd wordt.”
“Klopt, je moet elke regeerclub achter hun vodden aan blijven zitten. Hebben jullie de hoog begroeide middenbermen van bijvoorbeeld de CoppeLachmonadestraat gezien? Alleen een langa-neki giraffe kan zittend in een auto eroverheen kijken. Levensgevaarlijke zaak.”
“Waar is die blaaskaak van OW nu? Heeft die soms weer geen brush cutters nagelaten gekregen van de vorige boevenbende?”
“Jullie dwalen steeds af. Wat vonden jullie van de actie op het Brons…..”
“Die zeer gewaardeerde protesterende burgers scheppen volgens mij zelf een tweespalt binnen deze samenleving en geven de schuld daarvan aan het anti-Coronabeleid van de regering.”
“Ik maak me ernstig zorgen over de mentale gesteldheid van sommige van die verontruste burgers die daar het woord hebben gevoerd. Op een persconferentie dreigde eentje zelfs de derde wereldoorlog te zullen ontketenen.”
“Wat men probeert te forceren is een anti-regeringsoppositie-coalitie, en die indirecte vaccinatiedwang wordt daarbij luidkeels als middel gebruikt om mensen op te jutten.”
“Ik merk dat hoe minder hun aanhang wordt, hoe harder, dommer en radicaler ze beginnen te schreeuwen.”
“Dat was ook te zien aan de kreten op de spandoeken en bordjes. Ik zag zelfs een rode vlag met een witte cirkel met daarop een zwart soort bijna hakenkruis-gelijkend figuur, gevormd door twee gekruiste injectiespuitjes.”                
“Ik bespeur nog meer naar fascisme neigende trekjes bij sommige van die actievoerders.”
“Ze doen net als dat verwende kind dat steeds harder schreeuwt om zijn zin te krijgen en zelfs op een  gegeven moment luid gillend over de grond begint te rollen.”
“Dan vraag je er toch om dat je een paar stevige klappen krijgt?”
“Nee, niet doen, want zelfs een corrigerende tik kan tegenwoordig als kindermishandeling uitgelegd worden.”
“Dus je moet ze maar hun gang laten gaan en hen al die halve waarheden en driekwart leugens en flagrante stommiteiten laten uitkraaien?”
“Ja, laat ze dat maar doen. Ze maken zichzelf alleen maar nog belachelijker en steeds minder mensen geloven die poespas.”
“En ze vormen geen duidelijke ideologische eenheid, het is als los blaffend zand bij elkaar. En steeds duidelijker wordt het dat er politieke doelen nagestreefd worden: deze regering moet naar huis als ze niet willen luisteren.”
“Mooi, ‘weg met Chan’ en dan zal deze ba’bari-club de nieuwe regeercoalitie vormen.”
“Dat wordt een mooi stel: Afrikan-Hoogie, Rijmend Rijmschema, Dottie Dora, Jumping Attentie, Bhaggie-bhaiwah-dien, Stijfmeije, waw, dit wordt onze redding. Chan look out, here they come!”
“Maar wil de meerderheid onder ons dat?”
“Dat zullen we bij de volgende verkiezingen wel zien. Met hard geschreeuw alleen stuur je geen regering naar huis.”
“Maar ik blijf het zeggen: hoe meer de regering maar ongestoord allerlei rare dingen doordrukt, goedpraat enzo, hoe meer je dit soort bar-bari-isme stimuleert.”
“Kijk hoe dat gefrotsel daar bij die Communicatiedienst wordt recht gepraat, terwijl uit alles blijkt dat er sprake is van een vieze nette tjoe-tjah die tijdig via de social media gebost werd.”
“En dan dat gedoe met die waterstoffabriek in het oerwoud aan de kust. Dat klopt toch van geen meter? Net als toen dat NV New Surfin-ding?”
“En hebben jullie gelezen waarom Vrouwe Pokigron van Gron-tori moest opduvelen?”
“Maar de Brandweerbond dreigde eerst niet aan de parade mee te doen, en opeens kunnen al hun achterstallige toelagen, bijlagen, oplagen en onderlagen wel geregeld worden. Acties afgeblazen, ze marcheren weer mee.”
“En voordat de Luchtverkeersleiders weer eens het luchtruim dichtgooien, krijgen ze hun aparte loonreeksen eindelijk gerealiseerd.”
“Wat ik wel goed vind, zijn die plannen om het Frans als keuzetaal op de scholen weer in te voeren, maar hopelijk wordt het weloverwogen gedaan.”
“Ik zou zeggen: Begin het als een ‘pilot’ eerst op scholen in Albina en het grensgebied met Frans-Guyana te doen, dan gaandeweg tot en met Moengo. Ik denk niet dat bijvoorbeeld de scholen in Nickerie daar voorlopig veel aan zullen hebben.”
“Daar moeten Nederlands en Engels de boventoon voeren. En we hebben meer aan het Portugees dan het Spaans op onze scholen.”
“Nou zeg, dan blijven we maar aan de gang met allerlei talen invoeren. Wie gaat dat allemaal bekostigen? En die leerkrachten opleiden? En al die extra-uren inroosteren?”
“Wordt het dan net zo een piki-piki-plei als ons cultuurbeleid? Kijk die heisa die is losgebarsten over onze historische vrouwen die we in een dansnummer in Dubai gaan presenteren.”
“Ach, ik vind het maar een overtrokken geschreeuw op grond van dorpsjaloezie met een duidelijke etnische ondertoon.”
“Komt ervan als ons nationaal beleid, ook op cultureel gebied, steeds wordt opgedeeld in die veelal etnisch beladen hokjes.”
“Terwijl er een steeds groter wordend aantal jonge mensen van gemengde etnisch afkomst opgroeit die niet in de hokjes van hun ouders en grootouders opgedeeld wil worden.”
“Klopt, maar traditionele politieke machten verliezen daardoor steeds meer greep, grip, op de massa en proberen op allerlei manieren jonge mensen vooral, weer in die etnische hokjes te trekken.”
“Ik denk dat deze regeercoalitie de laatste zal zijn die voornamelijk op etnische scheidslijnen gebaseerd is. Vooral in de verstedelijkte gebieden willen vele jonge en ook oudere kiezers dit niet meer.”
“Mooie droom, een rondje daarop; hopelijk blijft het niet bij een wishful thinking. Proost.” 

Rappa
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April