Nederlandse ondersteuning voor Governor Roemer
16 Nov 2021, 21:16
foto
Cees Ullersma (Foto:CDS)


Cees Ullersma zal ondersteuning bieden aan Governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname bij het krachtiger maken van het bestuur van de bank. Hij is hiervoor vrijgesteld van zijn werk als secretaris van De Nederlandsche Bank (DNB) – de centrale bank van Nederland. Voor het versterken van het bestuur is het cruciaal dat er een nieuwe Bankwet komt. Het concept is al opgesteld, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Vorige week heeft Ullersma overleg gepleegd met president Chan Santokhi, in aanwezigheid van Roemer, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan.

De conceptbankwet voorziet in bestuur door een Raad van Bestuur met de Governor als voorzitter in plaats van bestuur door uitsluitend de Governor, een sterker gepositioneerde Raad van Commissarissen (RvC) en betere waarborgen voor financiële soliditeit en risicobeheersing. De Centrale Bank zal volgens de nieuwe Bankwet onafhankelijk van de politiek moeten opereren.
 
Ullersma zal ook de technische samenwerking tussen DNB en de CBvS op andere terreinen coördineren. Daar zijn medewerkers van DNB bij betrokken, maar ook externen die gefinancierd worden uit het Makandrafonds van de Nederlandse overheid. Het aanpassen van het monetaire beleid ie ook onderwerp van samenwerking. Er staan projecten op stapel op het terrein van toezicht, gericht op de soliditeit van financiële instellingen en integriteitstoezicht dat zich onder andere richt op het tegengaan van witwassen van gelden.

Door het belang van een krachtige Centrale Bank heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorwaarden gesteld aan de CBvS in het kader van het IMF-programma voor Suriname. Tijdens de duur van het programma zullen andere versterkingen van de Centrale Bank moeten worden doorgevoerd, zoals de introductie van de nieuwe Bankwet.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April