In memoriam: Caprino Alendy, een echte pionier & leider
07 Nov 2021, 20:38
foto


24 oktober 1952 – 6 november 2020: 68 jaar

Caprino Alendy (Nikii, distr. Sipaliwini), was een Surinaamse politicus en onderwijsman in hart en nieren, die gedurende zijn leven vele nummer 1’s gevestigd heeft. Een geboren pionier en leider, die vele leidinggevende functies bekleed heeft. Daarnaast heeft hij tijdrecords gevestigd, zoals de eerste persoon die 25 jaar gekozen voorzitter van BEP was, de eerste die 25 jaar directeur van MULO Latour was en de eerste geletterde persoon die de leiding nam en als eerste 46 jaar lang voorzitter is geweest van Wi-Dikan (zie details in het volledige verslag; ZVV). Zijn pioniersleven zat echter vol uitdagingen.

Als eerste kind van Johannes Makasi Lamafoe Alendy en Antominie Alendy-Mewasie, beiden Aucaners (ZVV), was hij op vele gebieden een pionier onder de marrons en voor zijn jongere gezinsleden. Ook voor de Wageningers, waar hij opgroeide was Capi (zijn bijnaam bij velen) een pionier op diverse gebieden. Zijn vader had al vanaf zijn geboorte grote dromen voor dit eerste kind. De naam Capilino (niet Caprino!) kreeg hij van zijn vader (ZVV). Het betekenden onder andere dat hij (inter)nationale bekendheid zou genieten. En zijn woorden kwamen uit. 

Hoewel de andere gezinsleden ook Alendy heten, weet eenieder dat wanneer men het heeft over Alendy, men het heeft over Capi. Caprino wordt in het gezin opgevolgd door drie broers en vier zussen. Een gezin van 8 kinderen, voor wie hij de pionier was (ZVV). De jongere kinderen hebben onder zijn bezielend voorbeeld gestudeerd (ZVV) en zijn voorbeeld als pionier gevolgd. Ook zij hebben een eerste achter hun naam onder de marrons (ZVV). Op de 3 faculteiten van Suriname waren zij de eerste vrouwelijke marrons of eerste marron in het algemeen (ZVV). Zelf heeft Capi vijf kinderen (ZVV) die onder zijn inspiratie allerlei academische en postdoctorale studies hebben gedaan. Zijn ondernemende ouders vestigden zich toen hij 3 jaar was in het nieuwe dorp Wageningen (ZVV). Caprino hield erg veel van dansen en won vele danswedstrijden als jongeman (ZVV). 

Capi hield van alle takken van sport en heeft daarom ook zijn LO voor Lichamelijk Opvoeding gehaald (ZVV). Zelf deed hij aan voetbal, volleybal en basketbal en heeft diverse leidinggevende functies in sportbonden vervuld (ZVV). Ook op sociaal-cultureel gebied was Capi actief. Zo heeft hij in de 46 jaar als voorzitter van de Sociaal-culturele vereniging Wi Dikan van zijn Lo deze tot een waardige eerste marronlo-organisatie met rechtspersoon en een eigen centrum gemaakt. Hij was helemaal ingewerkt in de cultuur en tradities van de Aucaners (ZVV).

Capi was het eerste marronkind op de school te Wageningen en eerste marron die slaagde van Mulo-Wageningen. Op de Surinaamse Kweekschool haalde hij in 1973 als eerste kind van Wageningen een Middelbaar Schooldiploma en werd daarmee ook de eerste Aucaner die de officiële lerarenopleiding afrondde. Het afronden van zijn Hoofdakte en overige akten en het begin van zijn werkzame periode als 21-jarige leraar op diverse Muloscholen binnen de 5 jaren daarna waren alle pioniersacties. Vanaf 1978 was hij volledig bevoegd muloschoolhoofd, dus ook het eerste muloschoolhoofd onder de marrons (ZVV). Capi was een echte onderwijsman, afgestudeerd in een tijd waarin hoge eisen gesteld werden aan onderwijzers en je uit liefde voor het vak ervoor koos (ZVV).

Onder zijn leiding is MULO Latour in 25 jaar opgeklommen van een school met ondermaatse prestaties tot een school met topprestaties. Hij creëerde er een bibliotheek, studiezaal en computerzaal voor alle buurtkinderen en studenten (ZVV). Hij deed dit alles met zelfgezochte financiering/sponsoring op. De school won onder zijn leiding diverse nationale kampioenschappen. Capi werd positief geïnspireerd door internationale andersdenkenden (ZVV) en mede door zijn kennis van geschiedenis was hij overtuigd dat hij via de politiek zijn bijdrage moest leveren in het helpen optrekken van mensen die een sociaaleconomische achterstand hadden.

Daarom werd hij in 1977 op verzoek van politieke toppers met een Marron achtergrond actief kaderlid van de pas opgerichte BEP. Van 1977 - 2012, was hij bestuurslid van de BEP, waarbij vanaf 1987 tot 2012 gekozen voorzitter en in 2012 erevoorzitter. Onder zijn voorzitterschap kreeg BEP voor het eerst regeermacht in 2005. Daarbij fungeerde hij als eerste marron tot 2010 als gekozen vicevoorzitter van DNA. Van 1991- 2015 was Caprino lid van of het parlement of de Staatsraad. Op 23 juli 2021 werd de vernoeming van MULO Latour naar Caprino Alendy Muloschool een feit (ZVV). Zijn pionierschap werd hiermee tot na zijn dood nog voortgezet.

Paramaribo, 6 nov 2021
Cynthia Leune- Alendy, Arts
Jongere zus van Caprino Alendy
pdf-icon.gif In_memoriam_Caprino_Alendy.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April