Defensieministers Suriname en VS voeren kort overleg
01 Nov 2021, 06:37
foto
Defensieminister Krishna Mathoera en haar Amerikaanse collega Lloyd Austin. (Foto: collectie Mathoera) 


Versterking, verdieping en continuering van de samenwerking Suriname-Verenigde Staten (VS) was de rode draad van het overleg tussen de defensieministers Krishna Mathoera en Lloyd Austin van Amerika. “Het was een benadrukking van de samenwerking, het partnerschap tussen onze landen”, omschrijft Mathoera het kort en krachtig onderhoud met haar Amerikaanse collega tegenover Starnieuws.

Het gesprek, op uitnodiging van Austin, vond afgelopen vrijdag plaats op het hoofdkwartier van het Amerikaanse Southern Command (USSouthcom) in Florida. Tijdens het overleg is er onder meer gesproken over de gemeenschappelijke waarden die beide landen delen, zoals respect voor elkaars soevereiniteit, democratie, mensenrechten, veiligheid en rechtsstaat, geeft Mathoera aan. Aan de orde kwam ook “de versterking van onze instituten en het uitbouwen van ons partnerschap”. Suriname werkt al jaren samen met de Amerikaanse militaire organisaties Southcom en South Dakota. 

Surinames inspanningen om transnationale, grensoverschrijdende criminaliteit, aan te pakken worden op de voet gevolgd in de VS. “Ik heb hem verzekerd dat de Surinaamse regering ervoor waakt en inspanning pleegt om geen veilige haven voor criminelen en hun organisaties te zijn. De regering is toegewijd en ziet graag ondersteuning bij deze uitdaging tegemoet.” 

Austin benadrukte het belang van veiligheid. “Hij vindt het belangrijk voor niet alleen Suriname, maar voor de veiligheid van de hele regio. En dat de regiolanden de handen in elkaar slaan, partnerschappen creëren en samen de veiligheid ter hand nemen.” Namens de regering heeft Mathoera dank en waardering uitgesproken voor alle ondersteuning, in het bijzonder de covid-steun. Austin zegde daarop de continuering van deze steun toe. 

De bewindsvrouw was afgelopen week samen met de waarnemend bevelhebber, kolonel Henri van Axeldongen, in Florida voor de bevelswisseling van Southcom. Generaal Laura Richardson heeft vrijdag het roer van Southcom overgenomen van Admiraal Craig Faller. Richardson (1963), bevorderd tot generaal, is de 25e commandant voor dit zuidelijk commando, een van de zes geografisch-gerichte commando’s van het Amerikaanse Defensieministerie en de eerste vrouw die leiding geeft aan deze militaire organisatie. 

Volgende maand bezoekt een admiraal van Southcom ons land voor projectbespreking. In het eerste kwartaal van 2022 staat een medisch project op de agenda en de renovatie van scholen. Voor Suriname is de defensiesamenwerking met de VS heel erg belangrijk. 
Advertenties