President ontvangt vandaag crisisplan Covid-19
14 Oct 2021, 07:31
foto


Het crisisplan over aanpak Covid-19 dat voor de komende drie maanden is opgesteld, wordt vandaag aangeboden aan president Chan Santokhi. Dit plan is opgesteld door de ziekenhuizen en is bedoeld om de zorgcapaciteit uit te breiden en het team aan deskundigen alsook het verpleegpersoneel aan te sterken. Het plan moet ervoor zorgen dat de Covid-19-zorg in de ziekenhuizen aan patiënten gegarandeerd blijft.

Het belang voor het instellen van het crisisplan is door diverse betrokkenen in de zorgsector in een onderhoud met het staatshoofd maandag onderstreept. Volgens de Nederlandse arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger, die de Surinaamse overheid bijstaat in de Covid-19-pandemie, is er momenteel een groot aantal patiënten dat niet kan worden opgenomen, omdat er te weinig ziekenhuisbedden zijn. Het plan moet ervoor zorgen dat er voldoende patiënten met Covid behandeld kunnen worden en niet naar huis worden gestuurd om in thuisisolatie te zitten, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

Sprenger geeft aan dat er bij de eerste checkpoint op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) alle bedden bezet zijn. Normaliter moeten patiënten na een paar uur liggen bij het KKF kunnen doorschuiven naar een ziekenhuis. Echter kan dat heel vaak niet gebeuren omdat de ziekenhuizen vol liggen. Daarnaast is er in de praktijk een tekort aan specialisten om voor Covid-patiënten te kunnen zorgen. Om dit te kunnen aanpakken, zijn de ziekenhuizen en specialisten samen met de overheid bij elkaar gekomen om hierover te praten en oplossingsmodellen aan te dragen. Het instellen van het crisisplan voor de komende drie maanden is er een van de modellen om de ziekenhuisbedden uit te breiden en voor voldoende artsen, specialisten en verpleegkundigen te kunnen zorgen.

Een vereiste is dat de ziekeninstellingen zo goed mogelijk met elkaar zullen samenwerken, opdat de zorgsector gegarandeerd en de opname van patiënten verzekerd blijft. “Er zijn gewoon te veel patiënten, omdat ze helaas niet gevaccineerd zijn. Desondanks moet je ervoor kunnen zorgen dat je de zorgcapaciteit gaat versterken door bij voorbeeld meer opvang en beddencapaciteit beschikbaar te stellen en artsen die voor de patiënten kunnen zorgen”, zegt Sprenger. De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, Claudia Marica-Redan, zal namens alle ziekenhuizen dit crisisplan aanbieden aan president Santokhi.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March