Covid-vaccins uit Cuba niet nodig; er is genoeg
08 Oct 2021, 18:36
foto
Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid op een persconferentie donderdag. (Foto: René Gompers)


Suriname heeft geen tekort aan covid-vaccins, verzekert Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid (VG). Er is genoeg om de hele doelgroep van 481.651 personen (iedereen vanaf 12 jaar) volledig te vaccineren. Het land is in staat om 45.000 doses van het Pfizer vaccin aan Jamaica te schenken. Op de vergadering van Caribische en Latijns-America (Celac) in september, had Cuba vaccins aan de leden aangeboden. Suriname is niet verder gegaan met onderhandelen. Er is immers genoeg voorraad en er is meer onderweg.

Gajadhar Sukul had toch graag het Johnson & Johnson vaccin erbij. Daarvoor is er maar 1 prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn. Dit komt goed uit voor de mensen die ver wonen of moeilijk bereikbaar zijn, geeft hij aan. Administratieve zaken, zoals toestemming van de fabrikant, is een van de redenen waarom dit vaccin (nog) niet in Suriname is, legt hij uit. Het zijn dezelfde redenen die het doneren aan Jamaica vertragen, deelt de VG-directeur mee. Suriname heeft een week geleden besloten om Jamaica, dat op dit moment een tekort heeft, te steunen. Er moeten eerst een hoop zaken in orde worden gebracht zoals de speciale transport en opslag.

President Chan Santokhi heeft op de regeringspersconferentie maandag meegedeeld dat op de Celac vergadering van september, de leden hebben besloten om zelf de productie en distributie van medicijnen (waaronder het covid-vaccin), ter hand te nemen. Hierdoor moet de regio minder afhankelijk gaan worden van de grote mogendheden. Cuba heeft de vaccins die ze zelf produceert en de goedkeuring van WHO al genieten voor ‘emergency use’ aan de leden aangeboden.

“Het aanbieden aan Suriname is allang geweest,” deelt Gajadhar Sukul mee. “Over de prijs was zeker te onderhandelen. Maar vanwege het feit dat we genoeg vaccins hebben voor onze populatie, hebben we niet verder onderhandeld. Dat is in principe het verhaal van waarom er niet is gekeken naar die optie.”

Volgens de laatste cijfers zijn er ‘pas’ 177.577 personen volledig gevaccineerd (36.8 % van de doelgroep). 57.434 hebben het eerste prikje gehad (11.9 % van de doelgroep). Dit gaat veel te traag volgens de deskundigen. De overheid roept op allerlei manieren de samenleving op om te vaccineren. Er is nu ook een wet om te vaccineren in de maak. Ondertussen is er weer een toename van mensen die zich gaan vaccineren.

De VG-directeur geeft aan dat een deel van de vaccins de vervaldatum aan het naderen zijn. Maar door de nieuwe stroom van mensen die komt vaccineren, kan dat voorraad eerder opraken. Maar genoeg is er in ieder geval wel verzekert hij. “Wat de voorraad betreft, er zijn genoeg vaccins. Omdat we nog meer verwachten. Wat dat betreft schieten we niet tekort in het aantal vaccins voor onze populatie.”
Advertenties