Santokhi: IDB gaat ook zonder IMF in zee met Suriname
05 Oct 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi maandag op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


De president van de Inter-Amerikaanse Bank (IDB), Mauricio Claver-Carone, heeft president Chan Santokhi financiële steun van US$ 500 miljoen toegezegd. Dit vond de vorige maand plaats in New York. De IDB heeft ook verzekerd dat niet gewacht zal worden op het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De IDB heeft een eigen commitment met Suriname. Dit zei Santokhi maandag tijdens een persconferentie. 

Het was eerder bekendgemaakt dat Suriname kan rekenen op US$ 500 miljoen als het IMF het herstelprogramma heeft goedgekeurd. Het geld dat voor de komende drie jaar is toegezegd, is bedoeld om het land te ondersteunen met het herstel en de hervorming van de economie.

De president deelde mee dat de tijdlijn van de IDB niet afhankelijk is van die van het IMF. De regeringsleider blijft erbij dat het een kwestie van dagen is dat IMF groen licht geeft voor betalingsbalanssteun van US$ 690 miljoen voor drie jaar. Het gaat om een zachte lening. Santokhi benadrukte dat Suriname voldaan heeft aan alle vereisten.

Diverse Caribische landen, waaronder Suriname, klagen al jaren dat de landen onterecht gekwalificeerd worden als 'middle income country'. De president heeft deze kwestie aangekaart bij de Verenigde Naties en de Celac (bundeling van Latijns-Amerika en Caribisch Gebied) dat door deze kwalificatie de landen veel fondsen mislopen. De reële status is volgens Santokhi 'low income country'. Hij heeft gepleit voor een herbeoordeling.

Advertenties