Column: Politieke Borrelpraat 682
03 Oct 2021, 20:46
foto


“Heren, broeders van alcohol, doen jullie mee aan de zoveelste overgewaaide mode?”
“Welke mode?”
“Om je onder het mom van ‘discriminatie’ te keren tegen elke beleidsmaatregel in het algemeen belang?”
“Wordt wat duidelijker, beste borrelbroeder.”
“Bijvoorbeeld: je mag niet meer roken in gesloten ruimten, is dat discriminatie?”
“Is voorkómen van longvergiftiging.”
“Of je mag je niet rijden zonder valhelm, is dat discriminatie?”
“Is voorkómen dat je bij het vallen hersenletsel oploopt.”
“Is rijden met een veiligheidsriem dan ook discriminatie.”
“Is voor je eigen veiligheid.”
“Een of andere wijsneus zet in een artikel op Sterrennieuws mensen aan om te protesteren tegen alle vormen van discriminatie.”
“Vind ik goed. Maar ik wacht tot hij op het Plein gaat staan schreeuwen, dan sluit ik me aan.”
“Maar is het ook discriminatie als werknemers door hun werkgever verplicht worden zich te vaccineren?”
“Dat is om te voorkomen dat dat virus zich ongelimiteerd verspreidt.”
“Maar diezelfde wijsneus merkte op dat gevaccineerden ook besmet kunnen worden, dus ze zijn gelijk aan de niet-gevaccineerden die besmet worden.”
“Dan verzwijgt deze gestudeerde meneer bewust of onbewust dat de niet-gevaccineerde bij besmetting grote kans maakt al adem happend in het ziekenhuis en zelfs in de Intensive Care terecht te komen, terwijl de besmette gevaccineerde niet.”
“Inderdaad, die kan rustig thuis in quarantaine uitzieken en die legt geen extra druk op de ziekenhuizen.”
“Waardoor bijvoorbeeld hart-, nier-, maag-, darm- en kankerpatiënten moeilijk  geopereerd en behandeld kunnen worden.”
“Misschien zijn dit die geweldige gestudeerden met titels voor en achter hun naam waarover Alphons Levens het in zijn gedicht had, die meer uit zelfverheerlijking en aandachttrekkerij dit soort eenzijdige info verspreiden:

[ze] hebben soms titels voor, soms achter,
soms voor en achter hun namen staan.
Maar daarmee ben je nog geen held,
een titel waarmee wij al te graag rondstrooien;
[……]
doch hoeveel van ons lieten zich vaccineren
om ook de levens van anderen te redden?


“Ja, goed verwoord. Ik zou voorstellen: laat deze anti-vaxxers hun mond verder houden en zich liever aanmelden als vrijwilligers bij de ziekenhuizen om de overbelaste en onderbetaalde zorgmedewerkers te ondersteunen.”
“Maar een flink aantal verplegenden wil zich nog steeds niet laten vaccineren. Wat voor rare mode is dat?”
“Geef ze een eenmalige bonus van SRD 150,- per prik en de mededeling dat de verplichte vaccinatie op de werkvloer er vanaf midden oktober komt en dat diezelfde prik dan SRD 250,- zal gaan kosten.”
“Inderdaad dan zal je zien hoe snel velen die eenzijdige nonsens van die antivaxxers vergeten en zich massaal zullen laten prikken.”
“Gelukkig was het vandaag erg druk bij het drive thru-prikpunt bij de Rajpurkerk. Very good, people.”
“Alleen al in de afgelopen maand september waren er 163 Covid-overlijdensgevallen. Dat is meer dan anderhalf maal het aantal verkeersdoden in een heel jaar!”
“Klopt. Laat men nou eens z’n echte verstand gebruiken: dit is toch een te zware tol voor deze kleine gemeenschap?”
“Een vaccinatie is net zoiets als een kogelvrij vest. Het houdt de kogel niet altijd tegen, bijvoorbeeld als die van dichtbij wordt afgevuurd. Maar zelfs dan vertraagt hij de kogel zodanig dat de schade in het lichaam beslist minder is dan als je geen kogelvrij vest aangehad zou hebben.”
“Kijk hoe men het in Nederland, ons eeuwige voorbeeld, dat nu in de Horecasector aanpakt: je pasje wordt bij binnenkomst in het Uitgaanscentrum één keer gescand, je krijgt dan een polsbandje om, zodat je in alle ontspanningsgelegenheden binnen dat uitgaanscentrum vrij in en uit kan gaan, zonder steeds je pasje te laten scannen.”
“Als we dat hier beginnen te doen in ons Uitgaanscentrum: vanaf de eerste twee bruggen over de Van Sommelsdijckse kreek, inclusief de beroemde Wakapasi van Ienke Lienke, de Sommelsdijckstraat tot On the Run tankstation, inclusief Torarica, dan hebben we een aardige start.”
“Ja, maar dan ga je die eenzijdige wijsneuzen weer horen rondkraaien van ‘discriminatie, discriminatie nanga wan loh tra sani.”
“Dat doen ze dan maar. Zal ik jullie een staaltje hiervan geven? Niet lang geleden echt gebeurd?”
“Giem tori, spiet kong, neem een shot als smering voor je stembanden.”
“Thanks, arki mi tori. Het gebeurde op de internationale luchthaven van Accra, de hoofdstad van Ghana met een Kaa El Em-vlucht.”
“Wat deed Kaa El Em daar?”
“Vliegen, natuurlijk. Weet je hoeveel Ghanezen met een Nederlands paspoort vooral in de vakantie op en neer reizen?”
“Net als wij en de diasporanen tussen Schiphol en Zanderij.”
“Klopt. Een Nederlander met z’n Ghanese vrouw waren zo dus op vakantie in Ghana geweest en keren terug naar hun Holland. Maar intussen heeft de KLM de beslissing genomen om geen vlees in de maaltijden meer te serveren.”
“Waarom?”
“Ze willen groen vliegen; de productie van vlees veroorzaakt veel schade aan het milieu. Wel, die bakra die gewend is tegen alles te protesteren, gewoon last hebbende van goedheid, besluit met zijn Ghanese vrouw daartegen te protesteren.”
“Dat is hun democratisch recht.”
Helemaal met je eens, Ze vinden dat dit vleesverbod discriminerend is tegenover de Ghanese passagiers, want Ghanezen staan er bekend om dat ze van veel vlees eten houden.”
“Hmm, kan je tijdens een 6 uren flight niet even je vlees-eetkrasi inhouden?”
“Goed, ze gaan aan boord met een paar opgerolde banners met daarop een tekst waarop staat dat de KLM discrimineert en dat soort ophitserij. De stewardess merkt dat tijdens boarding en vraagt beleefd de banners tijdens de vlucht in bewaring te mogen nemen.”
“Terecht, vind ik.”
“Er ontstaat echter een woordenwisseling hierover en de captain wordt erbij gehaald. Die besluit het echtpaar uit het vliegtuig te zetten als ze hun spandoeken tijdens de vlucht niet inleveren.”
“En toen?”
“Meneer en mevrouw weigerden dat, dus ze bleven achter in Ghana en konden in een hoekje van het luchthavengebouw hun banners ontrollen en foto’s maken en op internet plaatsen.”
“Ik ben het soms ook niet eens met bepaalde dingen van luchtvaartmaatschappijen, maar dit optreden van de captain vind ik terecht. Geen opjutterij aan boord tijdens de flight.”
“Ik ook. Regels voor de algemene veiligheid en gezondheid dienen nageleefd te worden, zonder al dat gelariekoek dat die discriminerend zijn.”
“Een rondje hierop. Proost.”

Rappa
Advertenties