Cuba vaccineert vanaf 2 jaar, vraagt WHO-goedkeuring voor vaccins
15 Sep 2021, 11:21
foto
Een verpleegster is bezig met een dosis van het Soberana 02-vaccin tijdens klinische proeven in een ziekenhuis uit bezorgdheid over de verspreiding van Covid-19 in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba zal donderdag goedkeuring vragen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor drie Covid-19-vaccins, zegt het staatsbedrijf dat ze produceert. Maar intussen is het gestart met het massaal toedienen van injecties aan peuters.

Rolando Perez Rodriguez, directeur onderzoek en ontwikkeling bij BioCubaFarma, deed de aankondiging tijdens een discussie die dinsdagavond door de staatsmedia werd uitgezonden over een vaccinatiecampagne die tot doel heeft meer dan 90% van de bevolking in november te immuniseren. "Er zijn al wat uitwisselingen geweest in Havana en op het kantoor in Genève", zei Perez. "Nu begint een procedure en uitwisseling om de geleverde documentatie te evalueren", voegde hij eraan toe.

Cuba vaccineert momenteel zijn bevolking met een van de snelste snelheden ter wereld met lokale medicijnen Abdala, Soberana-2 en Soberana Plus, allemaal goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen door lokale regelgevers te midden van een door Delta-variant aangedreven golf die het gezondheidssysteem onder druk heeft gezet. Het land is de enige in de regio die een vaccin tegen het virus heeft ontwikkeld.

Cuba zegt dat zijn vaccins een werkzaamheid hebben van meer dan 90% en de eerste resultaten zijn vergelijkbaar met die van andere topvaccins, waardoor overdracht, kritieke ziekte en overlijden aanzienlijk worden verminderd. Critici hebben echter geklaagd dat die resultaten nog door vakgenoten moeten worden beoordeeld.

De vaccinatiecampagne omvat kinderen zo jong als twee met peuters in het hele land die volgens planning vanaf morgen de eerste van twee injecties zullen krijgen, zei dokter Maria Elena Soto, ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, tijdens dezelfde uitzending. Cuba wordt het eerste land ter wereld dat kinderen onder de zes jaar massaal zal inenten.

De vaccins zijn gebaseerd op traditionele platforms die al tientallen jaren worden gebruikt om jonge kinderen te vaccineren, waardoor ze een bewezen "stamboom" hebben, naast klinische proeven, aldus het Cubaanse bedrijf en lokale gezondheidsfunctionarissen.

Cubaanse ouders willen hun kinderen dolgraag weer in de klas krijgen na maanden thuisonderwijs, een vooruitzicht dat in september opnieuw werd uitgesteld.

De afgelopen week telde Cuba gemiddeld ongeveer 7.500 gevallen per dag en bijna 80 doden, aanzienlijk minder dan een maand geleden, maar nog steeds een van de hoogste percentages ter wereld in termen van gevallen per 100.000 inwoners, met ongeveer 20% jonger dan 20 jaar .
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April