Jamaerkanaal voor onbepaalde tijd gesloten
06 Sep 2021, 06:39
foto
Het water uit het Jamaerkanaal stroomt snel en vrijelijk de Nickerierivier in, nu de damwanden zijn weggespoeld.


De autoriteiten in Nickerie hebben het Jamaerkanaal, dat leidt naar het Bigi Pan-gebied gesloten voor waterverkeer. Er mogen vanaf zaterdag tot nader order geen boten meer in het gebied, dus geen vissers en geen toeristen. De damwanden bij de sleephelling zijn weggespoeld door jarenlange ondeugdelijke aanpak en verwaarlozing. De sleephelling die wordt gebruikt om boten in en uit het kanaal te krijgen, loopt instortingsgevaar. Meer dan tien meters van de damwanden is weggespoeld en stroomt het water uit het Jamaerkanaal met hoge snelheid de Nickerierivier in.

Het afbrokkelen en wegspoelen van de damwanden is al zeker vijf jaar geleden aangekaart en niet structureel aangepakt met het gevolg dat er nu nauwelijks sprake is van damwanden. Het Jamaerkanaal, dat het Bigi Pan-gebied verbindt met de Nickerierivier, stroomt nu leeg. Reden voor de Nickeriaanse autoriteiten om in te grijpen. Opnieuw is er sprake van lap- en patswerk. Het ministerie van Openbare Werken is bezig een dam op te werpen om de schade te minimaliseren en te voorkomen dat nog meer water uit het kanaal stroomt.

Vissers en touroperators die liever niet bij naam worden genoemd, zijn niet te spreken over de sluiting van het kanaal. Ze zijn vanwege de Covid-19-maatregelen in augustus weer begonnen met activiteiten in het gebied en nu wordt de toegang tot het Bigi Pan-gebied afgesloten. Een touroperator zegt dat er een goede aanloop was van Surinaamse toeristen naar het gebied, sinds ze weer zijn opgestart. En nu moeten ze weer abrupt stoppen. Een andere ziet liever een tweede sleephelling komen, omdat het te druk wordt bij de bestaande. Hij legt uit als drie touroperators elk met drie boten gaan, je dan negen boten hebt op hetzelfde tijdstip, omdat er wordt gewerkt met de waterstand. En dan heb je nog de vissersboten die ook op hetzelfde moment het kanaal in willen.

De frequente gebruikers van het kanaal vragen zich af waarom het zo lang duurt voor het geld voor een structurele oplossing van dit probleem wordt vrijgemaakt. In elk geval zal het een hele poos duren voordat het probleem bij het kanaal goed is aangepakt. Met het wegstromen van het water en de aanhoudende droogte, komt ook het visbestand in het gebied in gevaar.

Behalve bij het kanaal, stroomt het water uit het Bigi Pan-gebied ook naar zee. De damwanden in de Ramdinkreek, Burnbush en Christinekreek die in het verleden waren doorstoken door vissers, zijn nimmer goed aangepakt. De sleuven die de vissers hadden gemaakt om vooral garnalen te vangen, zijn intussen brede inhammen geworden door de getijden. Ofschoon er nu betere controle is op de activiteiten van de vissers, is de schade al toegebracht aan het gebied.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April