Column: Politieke Borrelpraat 678
05 Sep 2021, 22:37
foto


“Hemeltjelief, wat hebben de bellers laatst de ex-pres er toch ongenadig van langs gegeven.”
“Ai, open en bloot werd de Ouwe Kleine Indiaan in mootjes gehakt. Biesjaan moest een paar keer ingrijpen om boze bellers tot kalmte te manen.”
“Dat zijn allemaal politieke tegenstanders die belden, ondankbare kwezels! Toen ‘Neks-no-stout’ aan de macht was en alles goedkoop hield met leningen en gejatte kasreserves, profiteerden ze mee en gingen velen urenlang in de kilometers lange autorij staan om goedkope dollars te kopen bij Djotehlall.”
“Ten eerste waren die bellers merendeels echt geen anti-paarsen, maar gewoon boze burgers, en ten tweede: zo is de mens. Vandaag is het Halleluja; morgen is het: Kruisigt Hem.”
“De beste uitspraak vond ik: ‘Ik eet liever amsoi dan rotzooi.”
“Maar ook Chan werd flink verweten dat hij zijn verkiezingsbeloften niet tot nauwelijks nakomt. Maar welke politicus doet geen loze beloften?”
“Maar vanavond vertrekt onze Chan noordwaarts om ellebogen te gaan stoten met de demissionaire ‘iene-miene-Rutte-tien-pond-grutten-is-de-baas.”
“Heel opvallend dat onze Chaiber-A op de valreep ervan afziet mee te reizen met als slappe smoes: op de agenda zou er geen ruimte voor financiële zaken zijn.”
“En de Koning Willem IV zal Chan op audiëntie ontvangen, wat een glorieus moment. Oranje ontmoet Swalanje.”
“We dwalen af: de bellers waren vooral boos om het feit dat ex-pres Tralala op zijn persconferentie met droge ogen zei dat de onderwereld bereid is om die gestolen wapens uit zijn wapenkamer terug te geven.”
“Laten we niet naïef zijn; we weten dat vele toppolitici hier en in het buitenland stevige banden met de onderwereld hebben.”
“Mang! Un’ lieb’ Bouta. Hoe meer aandacht we aan z’n ‘braak-puru’s’ besteden, hoe meer we de man als een soort godheid in leven houden.”
“Nou, we komen daar zo te zien gewoon niet onderuit, vóór of tegen, die kleine Indiaan heeft ons gewoon doordrenkt als een Wuhan-virus.”
“Dan lees ik liever dat schitterende artikel waar dokter of doctor Ashwien de vier focussen geeft voor Potros Santaki san toki.”
“Wat bedoelt Dr. Ashwien met ‘Potros?”
“President Of The Republiek Of Suriname.”
“Nou, eerlijk gezegd, ik vond zijn vier voorstellen wel mooi en aardig, maar net zoals het merendeel van al die toverstok-voorstellen: Niet Uitvoerbaar binnen een paar jaar.”
“Ik vind dat je gewoon jaloers bent dat die welgeleerde meneer met goede voorstellen komt.”
“Echt niet! Ik vind ze gewoon mooie dagdromerij, and that’s it.”
“Meester, toon dat aan!”
“Oké. Eerste voorstel: Gezondheidssector opboosteren door 1) salarissen van verpleegkundigen te verdubbelen; 2) nieuwe verplegenden op te leiden, overtollige ambtenaren daartoe ook om te scholen 3) alle ziekenhuizen pico bello te repareren en te voorzien van alle benodigde apparatuur en volop medicijnen.”
“Goed mang, geweldig, schitterend. Dat heeft onze gezondheidssector inderdaad echt hard nodig!”
“Ja, salarissen verdubbelen: zelfs de 85% loonronde die onze verenigde vakbonden eisen, is een probleem. De overheid kan maar tot srd 500,- koerscorrectie komen.”
“Klopt, en dat omscholen van ambtenaren en spookambtenaren: hoe ga ze ertoe krijgen om weer uren in de collegebanken te gaan zitten terwijl ze al jaren verwend zijn met geld gestort krijgen voor bijkans nietsdoen? Zelfs hen allen gevaccineerd krijgen, is al één gedoe, laat staan omscholen.”
“Maar de voorstelen van Dr. Ashwien zijn welgemeend.”
“Helemaal met je eens. Maar wat heb je aan welgemeende plannen als ze gewoon niet uit te voeren zijn? Neem bijvoorbeeld dat geld om medicijnen, reparaties en apparatuur te bekostigen. Hoe komen we daaraan? Simpel, zegt Dr. Ashwien: effe gaan lenen in het buitenland. Ze staan daar nu zeker echt in de rij om ons voor wat dan ook geld te lenen.”
“Ja, ja, wat is het 2e voorstel van die Potros-man?”
“Dat is: Voldoende werkgelegenheid creëren door eerst onderzoek te doen wie, hoe oud, waar in SU werkloos is en die dan weer effetjes om te scholen om vooral in de bouwsector te gaan werken, want dan hebben ze een baan en inkomen, en dan groeit de economie als we in grote projecten gaan investeren. Simpel en mooi toch?”
“Ha, ha, die is goed. Ten eerste zijn ze werkloos ja, maar ze komen lekker aan hun inkomen, veelal vanuit vanuit Frans-Guyana of vanuit de Noordzee. Zie de drukte eind van de maand bij Money Gram Transfer. En weer dat omscholen. Ze willen dat gewoon niet! En wie betaalt al degenen die hen gaan omscholen? En hoe worden ze omgeschoold? Met praten, terwijl ze zitten te knikkenbollen in schoolbanken? Dit lukt nooit! Zelfs niet met een zweep.”
“Ik zeg: neks tijd, geld en moeite vergooien aan omscholing. Geef ze een zaag, hamer, troffel, schop, houwer of hark en laat ze meteen werken, on the job leren ze het al gauw.”
“Wat is het derde schitterende voorstel waarop Potros volgens Dr. Ashwien moet focussen?”
“Dat is: Top veiligheid en corruptiebestrijding. Ook hier de salarissen van politie en douane verdubbelen. Dan gaan ze geen tyuku meer nemen.”
“Maar vele van deze lui verdienen ‘onder de tafel’ per week minstens een paar maal hun maandsalaris. Wil je hun echt afhouden van tyuku’s nemen, moet je hun salaris minstens met 700% verhogen. Mission Impossible.”
“Maar Dr. Ashwien stelt voor om BOA’s, Buitengewone Opsporings Ambtenaren op te leiden en in dienst te nemen, zodat die de politie kunnen bijstaan en hun buurt, de stad, enzo beveiligen. Ga je gang. En hoeveel betaal je hen? Anders nemen ze voordat je denkt tyuku als ze vooral de supermarkets in de buurt gaan ‘beveiligen.”
“En hoe haal je de huidige groep corruptelingen eruit die tot in de hogere kringen van het justitieel en beveiligingsapparaat zit? Lijkt het er niet op dat beveiligingsambtenaren met bestelbusjes honderden kilo’s cokka helpen vervoeren?”
“En de laatste focus van onze Potros is: Uitmuntend onderwijs. Heel terecht, heel goed, maar ook hier dat verdubbelen van salarissen en geld lenen voor vernieuwingen en nog erbij mensen van buiten laten komen om ons te scholen.”
“Dus het salaris van die zo genoemde strategische groepen van Bosje verdubbelen en de overtolligen bijscholen. En what about de overige, niet-strategische groepen van ambtenaren? Die zullen zich lekker gediscrimineerd voelen met hun laag blijvende salarissen.”
“Nee, helaas, geen toast op deze mooie, maar niet uitvoerbare adviezen van Dr. Ashwien voor onze Potros. Helaas.”

Rappa

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April