Caribisch gebied krijgt regionaal Interpol-kantoor
03 Sep 2021, 12:25
foto


Interpol en de regering van Barbados hebben een overeenkomst getekend om een ​​Interpol-verbindingsbureau te openen dat gericht is op het versterken van de Caribische politiesamenwerking en veiligheid. De uitvoerend directeur van de politiediensten van Interpol, Stephen Kavanagh, vertegenwoordigde de secretaris-generaal van Interpol en ondertekende op 1 september 2021 de gastlandovereenkomst met de minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel van Barbados, Jerome Xavier Walcott.

Het nieuwe kantoor zal worden gehuisvest door Caricom's Implementation Agency for Crime and Security (Impacs) in het in Barbados gevestigde Joint Regional Communications Centre (JRCC) in St. Michael. Het kantoor zal de Caricom en het bredere Caribische gebied bedienen.

Het doel is de politiesamenwerking tussen elk van de 25 Caribische landen en gebieden te bevorderen en hun gebruik van de politiecapaciteiten van Interpol in hun nationale en regionale onderzoeken te vergroten. Officieren die worden gedetacheerd door een reeks Caribische politiediensten, inlichtingendiensten, immigratie-, douane- en defensietroepen zullen het nieuwe verbindingsbureau bemannen en in de hele regio operationele ondersteuning van Interpol bieden, met een bijzondere focus op capaciteitsopbouw en politieoperaties afgestemd op Caribische behoeften.

Eén van de fundamentele doelstellingen van het verbindingsbureau is om de regio hands-on toegang te geven tot de politiediensten die nodig zijn om de regionale criminaliteit wereldwijd aan te pakken. Het zal in de hele regio trainingscursussen geven om ervoor te zorgen dat wetshandhavers in staat zijn om de wereldwijde criminele databases en capaciteiten van Interpol volledig te gebruiken tijdens onderzoeken en grensbeheeroperaties.

Met het Caribisch gebied, een archipel van 7.000 vaak geïsoleerde eilanden op het kruispunt tussen Amerika, Europa en Afrika, zal het verbindingsbureau landen helpen over zee- en landgrenzen heen samen te werken bij de coördinatie van regionale politieoperaties.

"Interpol is vereerd dat Caricom ons deze unieke kans heeft gegeven om het Caribisch gebied te ondersteunen bij zijn inspanningen om de transnationale georganiseerde misdaad aan te pakken, zijn kwetsbare gemeenschappen te beschermen, zijn cyberspace te beveiligen en te anticiperen op de dreiging van terrorisme", aldus Interpol's uitvoerend directeur voor politiediensten.

"De internationale kenmerken van deze misdaadgebieden en hun banden met georganiseerde misdaadgroepen over de hele wereld maken de rol van het nieuwe verbindingsbureau van Interpol in het Caribisch gebied van fundamenteel belang voor het handhaven van de nationale, regionale en zelfs wereldwijde veiligheid", voegde Kavanagh eraan toe.

Caricom-Impacs Executive Director Michael Jones verklaarde dat "dit een historisch moment is voor Caricom en het bredere Caribisch gebied. We hebben gedeelde bedreigingen en uitdagingen. De plaatsing van dit kantoor in het Caribisch gebied zal zeker de capaciteit in misdaadbestrijding vergroten en al bestaande samenwerkingsregelingen versterken.”

Het nieuwe verbindingsbureau zal de rechtshandhaving ondersteunen in Anguilla, Antigua & Barbuda, Aruba, Bahama's, Barbados, Belize, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Cuba, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Sint Maarten, St Kitts & Nevis, St Lucia, St Vincent & de Grenadines, Suriname, Trinidad & Tobago en Turks- en Caicoseilanden.
Advertenties