Taliban viert vertrek Amerikaanse troepen
31 Aug 2021, 14:40
foto
Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid spreekt met de militaire eenheid Badri 313 op de luchthaven van Kabul. (Foto via Reuters)


Feestelijke geweerschoten klonken vandaag in de Afghaanse hoofdstad toen de Taliban de luchthaven overnamen na de terugtrekking van de laatste Amerikaanse troepen. Onvaste videobeelden die de Taliban verspreidde, toonden hoe strijders het vliegveld binnenkwamen nadat de laatste Amerikaanse troepen een minuut voor middernacht met een C-17-vliegtuig waren uitgevlogen.

"Het is een historische dag en een historisch moment", zei Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid na vertrek op een persconferentie op de luchthaven. "We zijn trots op deze momenten, dat we ons land hebben bevrijd van een grote mogendheid."

Een foto van het Pentagon, genomen met nachtkijkers, toonde de laatste Amerikaanse soldaat die aan boord van de laatste evacuatievlucht uit Kabul stapte: generaal-majoor Chris Donahue, commandant van de 82nd Airborne Division.

De langste oorlog van Amerika kostte het leven aan bijna 2.500 Amerikaanse troepen en naar schatting 240.000 Afghanen, en kostte zo'n US$ 2 biljoen.

Hoewel het erin slaagde de Taliban van de macht te verdrijven en te voorkomen dat Afghanistan door Al-Qaeda werd gebruikt als basis om de Verenigde Staten aan te vallen, eindigde het met harde lijn-militanten die meer grondgebied in handen hadden dan toen ze voor het laatst regeerden.

In die jaren - van 1996 tot 2001 - hebben de Taliban hun strikte interpretatie van de islamitische wet op brute wijze afgedwongen, niet in de laatste plaats door vrouwen te onderdrukken. De wereld kijkt nu toe of de beweging de komende maanden een meer gematigde en inclusieve regering zal vormen.

Lange rijen vormden zich dinsdag, vandaag, in Kabul voor banken die gesloten waren sinds de val van de stad toen mensen geld probeerden te krijgen om steeds duurder voedsel te betalen.

Er was een mengeling van triomf en opgetogenheid aan de ene kant, terwijl de Taliban hun overwinning vierden en angst  aan de andere kant.

"Ik moest met mijn moeder naar de bank, maar toen ik ging, sloegen de Taliban vrouwen met stokken", zei een 22-jarige vrouw die sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat ze vreesde voor haar veiligheid. Ze zei dat de aanval plaatsvond onder een menigte buiten een filiaal van de Azizi Bank naast het Kabul Star Hotel in het centrum van de hoofdstad. "Het is de eerste keer dat ik zoiets zie en het maakte me echt bang."

Duizenden Afghanen zijn het land al ontvlucht uit angst voor represailles van de Taliban. Meer dan 123.000 mensen werden de afgelopen twee weken door de Verenigde Staten en hun bondgenoten geëvacueerd uit Kabul in een massale maar chaotische luchtbrug, maar velen van degenen die westerse landen tijdens de oorlog hielpen, bleven achter.

Een contingent Amerikanen, geschat door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op minder dan 200, en mogelijk dichter bij 100, wilde vertrekken, maar kon niet op de laatste vluchten komen.
Advertenties