Column: Politieke Borrelpraat 677
29 Aug 2021, 22:33
foto


“Nou, kijk eens hoe voortvarend mijn Chan voortvaart: amnestiewet uit 2012 via A-sem-lee ingetrokken en na een dag al afgekondigd.”
“Ja, mooi, wat voortvarend vaart men voort, terwijl er tientallen belangrijke wetten zijn die al jaren geleden door DNA zijn goedgekeurd, maar nog steeds niet kunnen worden afgekondigd. Waarom kon dit dan wel zo snel?”
“Omdat de politieke wil en hoogstwaarschijnlijk ook de politieke noodzaak daartoe aanwezig was.”
“Ja, want morgen wordt het vonnis van 20 jaar celstraf tegen De Kleine Indiaan door de Krijgsraad bevestigd en misschien wordt onmiddellijke gevangenneming gelast.”
“Dan breekt buiten aan de Wulfingstraat de hel los bij de ondersteuners van Baas.”
“Klopt, maar ook het leger is in paraatheid gebracht, dus beide kanten staan op scherp.”
“Hopelijk wordt het geen k.. boel zoals nu op het vliegveld van Kaboel.”
“Lill’ Old Indjen heeft zich al afgevraagd: ‘hoe moet het verder met Suriname na maandag 30 augustus?”
“Hier wordt over onze hoofden heen een zware politieke schaakpartij gespeeld en ik denk dat partijen zullen overgaan tot dame-ruil.”
“Meester, ik speel geen schaak, maar wat bedoelt u met ‘dame-ruil? Gaan Chan en Bouta hun Dame, hun Lady ruilen?”
“O nee, jonge vriend, nee hemeltjelief, dat zou anders voor beiden waarschijnlijk hun laatste avond worden. Nee, met dame-ruil wordt bedoeld dat beide partijen elkaars sterkste stuk, dat is bij schaak de Koningin, wegslaan. Dat wordt ‘dame-ruil’ genoemd.”
“De twee sterkste politieke schaakstukken momenteel zijn Chan en Bouta.”
“Maar waarom besluiten twee schakers om elkaars sterkste stuk te slaan?”
“Dan komt er meer opening in het spel, dan kan je met je overige stukken proberen toch te winnen. Die gaan dan belangrijk worden. Maar dan zullen beide schakers goed moeten spelen.”
“En Lonniemaan dan?”
“Die moet een sterk derdeblok zien te vormen, want op beleidsniveau is hij de zwakke schakel in de regering gebleken.”
“Hoe bedoelt u, meester? De Abobbie doet z’n best.”
“Dat is niet goed genoeg. Alsmaar petities met stoer gezicht en beloftepraat in ontvangst nemen, is geen sterk beleid. Kijk op Justitie, mi Gado, mi Masra. Kijk op Grondzaken, vooral nu Poki d’a gron.”
“Nou, maar de nieuwe minister verdeelt grondpapieren à la dol, laatst weer 250 stuks  te Wanica.”
“En ik vraag steeds: iedereen praat over ‘grondpapieren’, maar de wet kent die term niet. Hebben al die burgers nou een Bereidverklaring of een Toewijzingsbeschikking gekregen?”
“Inderdaad, geen van onze journalisten heeft dat even gevraagd of een van de gelukkige burgers gevraagd zijn of haar ‘grondpapier’ even te mogen filmen.”
“Maar nu is Pa-e Law ook nog bezig de gelederen te sluiten: alle politiek weggelopen Djawanen worden terug in hun ‘huis’ gehaald.”
“Ik vind dit vreemd, naast dat populistisch gedoe met het verdelen van ‘grondpapieren’, het instellen van 1x24 uur elektra in vele dorpen, een goeie zaak overigens, maar dit soort dingen doen onze politieke jongens toch in het laatste half jaar vóór een verkiezing? En de volgende is pas over drie drievierde jaar.”
“Dan moest snel-snel een Badjahlalala-markt in Nieuw-Nickerie goedgekeurd worden, a tori bos so ‘weidenbosss.”
“En snel-snel moest dat ding van het omzetten van grondhuur in eigendom door DNA gejaagd worden, dan kon die Yogiman half Saramacca zijn eigendom noemen.”
“En snel-snel moest de Afobakaweg naar de heer Ramdin vernoemd worden. Noem dat voorstukje vanaf de brug over de Paradoorsteek, waar de Highway eindigt, tot paal 1 naar die goeie man. Niet die hele weg. Ook a tori dat cancel dankzij Baala & Co.”
“Je ziet hoe etnisch we nog verdeeld zijn. Net zoiets zou je krijgen als Baala & Friends bijvoorbeeld zouden willen doordrukken om de Vuurtorenweg in Nickerie te vernoemen: de Lonnie Bordoow Makosiesomeni pasi. Dan ga je echte bhai- barricade zien.”
“Dus meester, u denkt dat er vervroegde verkiezingen komen?”
“Ik denk het niet. Gaat teveel dyugudyugu brengen. Misschien een coalitie-reshuffeling na die dame-ruil.”
“Ik moet eerlijk zeggen dat vooral de man op Financiën met kop en schouder boven het grootste deel van de regering uit steekt. Ik hoorde hem met z’n rrrollende errr vandaag in het programma In de Kringen. Natuurlijk kronkelt hij met wat politieke issues, maar z’n monetair beleid is gewoon duidelijk en tot nu toe effectief.”
“Klopt. Ik vind hem wel een kouwe griezel om te zien, maar de rust waarmee hij z’n beleid uiteenzet, dat hij zelfs een deskundige criticus als Derick Ferrier meekrijgt, is gewoon petje af.”
“Ja, en hij heeft de koers intussen al een tijdje op de 21 voor de dollar weten te houden, ondanks de financiële puinhoop die is achtergelaten.”
“Dus meester, dan zou je na de ‘dameruil’ zoiets krijgen als een soort Nieuw-Paars in de regering, oud Djawa en ABOP eruit. NPS? Tja wat doe je daarmee?”
“Maar met 16 zetels van Nieuw-Paars erbij, komt Chan op 20 plus 16 = 36. Dat is meer dan tweederde.”
“Klopt. Maar dan zonder de populisten Bouta, Chan en Lonneman in de politieke cockpit. Ze moeten een stap terug doen. Laat ze maar weer in de nachtelijke uurtjes gaan drinken en praten te Leonsberg of elders.”
“Gaat niet kunnen, want deze populisten hebben de volksmassa’s achter zich.”
“Tuurlijk gaan ze achter de schermen hun invloed blijven uitoefenen en moeten ze hun respectieve aanhang rustig houden, maar ze hebben het roer niet meer in handen. Want geen van hen heeft getoond te kunnen sturen. Die vorige heeft de wagen van staat volledig total loss geslagen en deze is daarmee al aardig op weg.”
“Laat in plaats van populistische amateurs nu terzake deskundigen sturen die zich wel bewust zijn van de politiek-etnische kronkels. Zie het goede voorbeeld van Achaiber.”
‘Ach nee, dit is een zuiplappendroom van u, meester. Straks gaat u nog zeggen dat die rommel daar in Afghanistan tot een korte, maar heftige wereldoorlog zal leiden.”
“Ja, dat wilde ik inderdaad ook zeggen. Want als een ouwe Amerikaan met een verbeten gezicht vol wraakzucht zegt: ‘we will hunt you down’, dan is het oppassen geblazen. Eentje hebben ze al met een drone in z’n auto uitgeschakeld.”
“Goeie gunst, hopelijk stopt dat ding hiermee.”

Rappa
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April