1:6 verwacht duizenden op Kerkplein
24 Aug 2021, 00:00
foto
Plan A van Samenwerking 1:6 gaat vandaag in werking. Ruim 25 vakbonden en andere ondersteuners doen mee aan de protestmanifestatie. De organisatie verwacht een massa op de been. (Foto: René Gompers)


Samenwerking 1:6 verwacht dat later op de dag het Kerkplein zwart zal zijn van de mensen. De eisen die gesteld zijn aan de regering, zijn niet ingewilligd; de ‘deadline’ is voorbij. De volgende stap is een protestmanifestatie.  Vakbondsleiders David Bakker en Michael Sallons zijn er zeker van: er komt een massa op de been! Bakker: “We zijn ook op alles voorbereid. Afhankelijk van de situatie gaan we verschillende strategieën toepassen. Iedereen mag komen.”

Een deel van de vakbeweging dat het niet eens is met het beleid van de regering, heeft zich op 4 augustus gepresenteerd als Samenwerking 1:6 (1 staat tot 6) en een aantal eisen gesteld aan de regering. De regering had twee weken om met een gepast antwoord te komen. Als dat niet zou gebeuren zou de samenleving gemobiliseerd worden. Bakker deelt aan Starnieuws mee dat de eisen nog op tafel liggen. “Wij gaan ook een signaal geven, maar wi o go fu seki den man,” kondigt hij aan.

Er is geen vergunning aangevraagd. Maar dat is geen probleem, delen Sallons en Bakker mee. Sallons: “We zijn vrije burgers en mogen volgens onze grondwet, ons overal vrij bewegen in Suriname. Ik ga toch geen vergunning aanvragen om mijn stroomrekening te mogen betalen en er zijn elke dag heel veel mensen bij elkaar om hun stroomrekening te betalen.” Bakker voegt er aan toe: “Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met Covid. En over traangas: we gaan de politie geen aanleiding geven om op te treden. Daarom is het een vreedzaam protest.”

Samenwerking 1:6 eist van de regering: salarisverhoging en aanpassing van het minimumloon, geen steun van het Internationaal Monetair Fonds, herziening van de belastingvrije som en aanpassing van de belastingschijven, terugdraaien verhoging van de omzetbelasting, terugbrengen van benzineprijzen en de verhoogde nutstarieven, betaalbaar maken van gezondheidszorg en garantie van medische voorzieningen, onmiddellijk stopzetten van nepotisme en vriendjespolitiek, uitdragen van de bromki dyari en stoppen met aanwakkeren van rassentimenten, de regering moet ook inleveren en de beschikbare financiën verantwoord besteden.

Bakker geeft aan dat behalve de 25 bonden van ‘1:6’ andere groepen zullen meedoen aan het protest. “We gaan politiek Suriname wakker schudden!” kondigt hij nog eens aan. Bakker en Sallons benadrukken dat de manifestatie goed is voorbereid. Sallons: “Ik kan aangeven dat wij een goede opkomst krijgen en aan de hand van de opkomst zullen wij onze plannen uitzetten. We hebben plan A tot en met Z.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April