Column: Politieke Borrelpraat 676
22 Aug 2021, 22:32
foto


“Ron, wat is er? Je zit zo somber voor je uit te staren.”
“Mijn broer in Nederland is met Covid opgenomen en gisteren naar de Intensive Care overgeplaatst.”
“Jakkes, is hij aan de beademing?”
“Ja, hij is wel stabiel, maar ik maak me ernstige zorgen.”
“Was hij gevaccineerd?”
“Nee, en dat zit me dwars, ik heb hem de afgelopen maanden zo vaak aangespoord dat te gaan doen. Maar steeds weigerde hij.”
“Waarom?”
“Hij stond zwaar onder invloed van zo een anti-vaccinatie guru en diens sekte. De hele dag zat hij op hun website en las hun anti-vaccinatie artikelen vol halve waarheden en opjuttende leugens.”
“Ja, ik ken dat. Je hebt hier ook een paar van dat soort figuren.”
“Hugo Zet-Het omschreef in In de Kringen op ABC een drietal daarvan als: een geestelijke, een wetenschapper en een vakbondsman.”
“Mijn broer vroeg steeds aan z’n guru of hij zich moest gaan vaccineren en die zei hem van: ‘nog niet, de tekenen zijn niet goed, wacht even, het vaccin is onstabiel, ze gaan net als die nazi’s tijdens Hitler proeven op je nemen’ en dat soort onzinnige dingen.”
“Dus die guru moest je broer groen licht geven om zich te laten vaccineren?”
“Jawel. En wat ik het ergste vond: mijn broer verbood ook zijn vrouw en zijn volwassen zoon om zich te laten vaccineren.”
“Goede hemel, was hij zo erg geïndoctrineerd door die anti-vaccin guru? Wat een toestand! En hebben zijn vrouw en zoon dit verbod van papa opgevolgd?”
“Zijn zoon wilde op vakantie, naar het voetbalstadion en naar de disco, dus in het geheim heeft die zich laten vaccineren.”
“Dus deze anti-vaccers willen niet gedwongen worden om zich direct of indirect te vaccineren en dienen petities in over schendingen van mensenrechten bij vaccinatie, maar oefenen tegelijkertijd wel een zware geestelijke druk uit op hun volgelingen om zich niet te laten vaccineren. Wat voor rommel is dit?”
“Rustig, Sjaak. Straks dient er eentje ook een petitie tegen jou in bij onze NPO.”
“Wie is onze NPO?”
“Dat is onze Nationale Petitie Ontvanger: Lonnie-joow von Bravoow.”
“En nu huilt de vrouw van mijn broer de hele dag, nu hij in de IC aan de zuurstof is.”
“Maar is zij dan niet door hem besmet?”
“Ze had een weekje griepverschijnselen, maar ze had zich gelukkig ook in het geheim laten vaccineren. Anders zou ze nu ook waarschijnlijk aan de slangetjes liggen lucht happen.”
“En wat zegt je broer nu over die anti-vaccinatie guru van’ em?”
“Niets. Hij kan nauwelijks praten, maar hij heeft zijn vrouw geappt en haar verzocht om zich te gaan vaccineren.”
“Nu pas is hij wijs geworden.”
“Zijn vrouw is zo boos op die guru van mijn broer, dat zij al naar een jurist is gestapt om de mogelijkheid te bekijken hoe ze die guru voor het gerecht kan slepen wegens het aanzetten van zijn volgelingen en diens gezin tot het nemen van grote gezondheidsrisico’s.”
“Kan iemand dat ook hier niet doen? Want dat drammerig gezeur van sommige anti-vaccers, waaronder zich hooggeschoolden bevinden, begint nu toch wel m’n strot uit te komen.”
“Mij ook en vele anderen. Als je zelf niet gevaccineerd wil worden, no problem, maar ga anderen daartoe niet aanzetten of in twijfel houden. Als die ziek worden en op de IC sterven, zijn die anti-vaccerspropagandisten in feite de hoofdschuldigen aan hun dood.”
“En hier begint die Delta-variant zich te verspreiden en hoogstwaarschijnlijk zullen het vooral de niet-gevaccineerden zijn die in het ziekenhuis zullen belanden. Je hoopt dat natuurlijk voor niemand, maar is het dan niet: eigen bult, dikke schuld, eh, nee, net anders gezegd.”
“Zo een rechtszaak tegen die anti-vaccers zou een mooie testcase zijn, maar dan moet je je zaak pas tegen november indienen, als het minder heet is en als de regering genoeg zin en geld heeft om de centrale airco-unit van de rechters eindelijk te repareren.”
“Wat een schaamteloze ondermaatse vertoning is dat vanuit de regering. Zelf hullen ze zich in airco’s en andere opsmuk, opsierselen, om hun ego, hun narcisme te bevredigen.”
“Helemaal met je eens, want op andere gebieden worden wel snel-snel tonnen aan dollars voor een hoop nietsnutten, praatjesmakers, partijloyalisten en een failliet vliegbedrijf weggesmeten, terwijl onze rechters al maanden in de hitte moeten werken.”
“Maar even onder ons: als eerste zou ik die zwarte toga als vorm van protest uitdoen, want laten we eerlijk zijn: dat is toch geen geschikte werkkleding voor de tropen?”
“Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar goed, de weledelgestrenge Hofpresident heeft groot gelijk als hij stelt dat de rechterlijke macht z’n eigen potje moet hebben om lopende uitgaven te doen.”
“Maar hoe vul je zo een potje?”
“Door bijvoorbeeld het heffen van een borgtocht of bail. Als je zo een cokka-figuur oppakt, mag hij in afwachting van zijn proces voorlopig buiten de arrestanten cel vertoeven na het betalen van een borgtocht van bijvoorbeeld 10 miljoen srd.”
“Als de Krijgsraad die 20 jaar cel van Tralala Neks-no-fout op 30 augustus bekrachtigt en zijn onmiddellijke gevangenneming vordert, kan dat dan niet met de mogelijkheid dat hij deze in huisarrest te Leonsberg mag doorbrengen tegen een borgtocht van 1 miljoen srd per maand, terwijl zijn zaak in Hoger Beroep gaat?”
“Steengoed idee, maar onze zwaar verouderde wetten staan dat ding van borgtocht niet toe, althans nu nog niet.”
“En voordat de ‘Jaknikkersclub-van-51’ dit goedkeurt, zijn we minstens 10 jaar verder. Ze zijn nu in de fase van leren hoe te speechen en discussiëren.”
“Ach, na 30 augustus zien we wel hoe verder. Gelukkig zitten we niet op het vliegveld van Kabul vast, wachtend op een vliegtuig.”
“We benne benieuwd, zou wijlen Johnny K. hebben gezegd.”
“Een toast op de magnifieke Johnny die durfde om via de Love Station in zijn talkshow ‘Go Johnny Go’ zijne Grote Indiaan te noemen: Bevelletje.”
“Een Nickeriaanse ex-parlementariër, die vaak praat als een propvol geblazen ballon die je loslaat, noemde via Faiks Volksradio onze minister van het Buitenland vanwege zijn geweldig ‘goede’ voorbereidingen op de onlangse reis naar Guyana, een Lellebel. Wauw!”
“Nog een toast, nu op minister Lellebel van Lellebelle Zaken.”


Rappa


Advertenties