Column: Retourtje Dubai
17 Aug 2021, 00:59
foto
De Mobiele Eenheid had traangas handgranaten bij zich tijdens de demonstratie maandag. De politie heeft een mooie voorraad hiervan. (Foto: René Gompers)


De urgentiefase is duidelijk voorbij. In elk geval voor de regering. Er moesten urgent verhogingen worden doorgevoerd, want de hete adem van het IMF werd hinderlijk. In recordtempo zijn diverse prijzen verhoogd en subsidies afgebouwd. Eerlijkheidshalve moet worden vermeld dat er ook verhogingen van AOV, AKB en sociale bijstand zijn doorgevoerd. Maar de prijzen zijn als een raket de lucht ingeschoten, waardoor de verhoging met dezelfde snelheid is verdampt door de hete zon.

Mensen hebben het verschrikkelijk moeilijk door al de verhogingen die met de snelheid van een raket zijn doorgevoerd. De armoede en achteruitgang van de kwaliteit van het leven zijn schrijnend. De gemoederen waren behoorlijk verhit tijdens de protestactie geïnitieerd door Pakittow. Wie gedacht had dat er geen traangas in voorraad is bij de politie, heeft lelijk op zijn neus gekeken. De ME was goed voorzien van traangas handgranaten. Wie honger heeft, is niet bang voor traangas of wapens. Kijk maar naar Afghanistan waar mensen zich aan vliegtuigen vastklampen en te pletter vallen. Tijdens het regiem van Bouterse werd richting Dubai gekeken en deze regering wil het waarmaken.

President Chan Santokhi was voordat hij staatshoofd werd, gewend de wereld rond te reizen. Nu hij gratis de lucht kan ingaan, moet hij problemen in eigen land oplossen. En Covid-19 heeft gemaakt dat hij niet eerder naar Nederland kon gaan. Hij was vorig jaar slechts voor één nachtje naar Guyana bij de inauguratie van zijn collega Irfaan Ali. Later op de dag gaat hij met een zware delegatie voor 4 dagen naar Georgetown. Er zijn al aardig wat mensen vooruit gereisd om zaken voor te bereiden en de weg te plaveien. Het land is in vertrouwde handen van vicepresident Ronnie Brunswijk, die zal waarnemen als president.

Volgende maand zal de lang gekoesterde wens van de president in vervulling gaan. Dan kan hij de handen van de Nederlandse demissionair premier Mark Rutte schudden en de diaspora-mensen in hun eigen omgeving ontmoeten. Bovendien zal in die periode De Nationale Assemblee op een laag pitje sudderen, want er is reces. Ook de rechters houden dan een pauze, die ze echt nodig hebben, gezien hun onderbezetting. Daar kan je niet links en rechts family and friends benoemen.

De regering is tevreden met de vele maatregelen die zijn getroffen om het IMF aan boord te krijgen, ook al laat de goedkeuring nog op zich wachten. De schuldeisers moeten nog over de streep worden getrokken. Terwijl het internationaal loopt, wil het in eigen land nog niet lukken. Er is staatsmanschap vereist om een berooid land over te nemen en toch ervoor te zorgen dat het gras groeit om het paard en de ezel niet te laten sterven. Het land is ziek en moet gezond worden gemaakt. De president heeft beloofd het land met zijn inwoners te zullen redden, maar de medicijnen die worden toegediend, zijn bitter en proeven naar gramoxone.

De regering is in dialoog met de vakbeweging en het bedrijfsleven, maar bij het volk neemt bij elk winkelbezoek de onvrede nog meer toe. Maandag is er actie gevoerd, maar dit is slechts een voorbode. Er is veel onrust in het land. De regering heeft een ferm standpunt ingenomen dat er opgetreden zal worden tegen mensen die de orde en rust verstoren. Ook is benadrukt dat er een vergunning is vereist om te protesteren. De politie heeft zelf ook geprotesteerd zonder vergunning, dus het zal niet zo een vaart lopen. De Politiebond heeft meer invloed op het korps dan de regering.

Intussen lijkt de geschiedenis ex-politicus André Misiekaba, gelijk te zullen geven. Dubai lijkt steeds dichterbij te komen. DP World gevestigd in Dubai, is ook in Suriname actief. Er zal ruim US$ 100 miljoen worden geïnvesteerd in een nieuwe oliehaven te Suzannasdaal in Commewijne. De president gaat eind november naar een wereldexpo in Dubai. Suriname hoeft zelf 'maar US$ 900.000' op te hoesten. Hopelijk is het handgeld hierin inbegrepen. Dubai betaalt US$ 1.5 miljoen. De president wil zelf gaan kijken wat Misiekaba bedoelde met "Suriname is de next Dubai".

Nita Ramcharan

P.S. Dubai betekent in Sarnami 'verdrinken'.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April