Column: Psychologische begeleiding
12 Aug 2021, 00:59
foto
Simone Biles
(Foto: france24.com


Het grootste sportevenement ter wereld (Olympische Spelen), zijn de afgelopen weken afgewerkt in Tokio, Japan. Atleten van over de hele wereld hadden hun limieten gehaald of mochten middels een wildcard deelgenoot zijn van dit spektakel. De Spelen die bekend stonden onder de naam Tokio 2020 vonden vanwege de corona-pandemie, pas dit jaar plaats en vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen, zonder publiek. Dit weerhield de meeste sporters er niet van om het beste uit zichzelf te halen. Echter waren er ook sporters die door de veranderde omstandigheden psychische problemen ondervonden en niet konden presteren.

Het is interessant om te zien hoe mensen verschillend reageren op situaties. De ene schijnt geen last te ondervinden van alle veiligheidsmaatregelen, terwijl de andere zichtbaar lijdt onder de vele aanpassingen. Als toeschouwers zijn we geneigd de topatleten een zekere onschendbaarheid toe te schrijven, maar situaties als deze maken onmiskenbaar duidelijk dat de beste sporters ook maar gewoon mensen zijn. De meeste grote sportevenementen die na de ergste corona-maatregelen zijn georganiseerd in 2021, zijn voor veel 'grote toppers' op een anticlimax uitgelopen. Zo waren de sterren die we wekelijks bewonderen op de Europese voetbalvelden, onzichtbaar tijdens de Europese Kampioenschappen. Tijdens tennistoernooien heeft Naomi Osaka ook aangegeven mentaal aan de grond te zijn door de hele Covid-19 situatie. Ze werd zelfs beboet door de organisatie, omdat ze zich onder druk geplaatst voelde tijdens persmomenten en niet kwam opdagen.

Weinigen begrepen de stress waar Osaka over sprak en beschuldigden haar zelfs van stemmingmakerij, waarop ze besloot om minstens een toernooi aan zich voorbij te laten gaan. Op de Olympische Spelen is gebleken dat Naomi mentaal nog steeds niet de oude is, want ze werd al heel vroeg uitgeschakeld, terwijl de hele Japanse natie rekende op een gouden plak. Deze tegenvallende prestatie heeft nog meer leed toegevoegd aan de toch al fragiele mentale toestand van deze jonge sportvrouw. Vooral op social media hebben velen hun gal gespuugd over haar afgang en betwisten ze zelf haar waardigheid om Japan te vertegenwoordigen. Iedereen is voor het gemak voorbij gegaan aan de signalen die Naomi al enkele weken daarvoor gaf, waaruit kon worden opgemaakt dat ze psychologische problemen heeft.

Tijdens de Spelen bleek Naomi niet de enige topper te zijn die nadelen ondervindt van de Covid-19 pandemie. Ook de grootste turnster aller tijden Simone Biles, was genoodzaakt bepaalde onderdelen aan zich voorbij te laten gaan. Zoals zij het uitdrukte voelde ze zich verloren in de lucht, waardoor het zou kunnen gebeuren dat ze een lelijke val zou maken, met alle gevolgen van dien. Hoewel deze sporters geen gouden plak hebben behaald, zijn ze toppers. Door hun acties hebben ze de aandacht gevestigd op psychische problemen ten gevolge waar ook beroepssporters ten gevolge van Covid-19, mee te maken hebben. Zulke incidenten moeten niet op hun beloop gelaten worden, maar een aanzet zijn voor sportorganisaties om psychologische begeleiding op te nemen in het zorgpakket.

Mireille Hoepel
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April