Column: Traangas zal irritatie alleen maar verergeren
10 Aug 2021, 00:59
foto


Bittere tranen zullen alleen maar overvloedig stromen in het land, met of zonder traangas. Het is begrijpelijk dat veel mensen ontevreden en geïrriteerd zijn. Ook een tweede baan brengt niet de gewenste verlichting. Net als je denkt ademruimte te hebben, dan begeeft de hydrofoor, wasmachine of koelkast het. Het is moeilijk om de moed er in te houden. Goedlachse Surinamers beginnen het lachen een beetje te verleren. De irritatie neemt haast op elk gebied toe. De burgerrechten zijn meer dan een jaar al beknot en de nieuwe wet die de vrijheden aan banden legt voor een jaar, is gisteren in werking getreden.

Na zo een lang 'lockdown weekend' zal het een extra marteling worden voor personen die noodgedwongen naar AZP moeten. Nadat ze met veel moeite een parkeerplaats hebben gevonden, moet er nog uren worden gewacht bij de poli's. Medici maken afspraken met veel meer patiënten dan ze aankunnen. Hoe meer patiënten, hoe luider de kassa gaat rinkelen. De drukte alleen al kan door de shock een beroerte veroorzaken. Aan de wand prijkt mooi een bordje 'houd afstand 1.5 m'. Maar dat is onmogelijk bij AZP. Degenen die willen zitten op de banken, lopen zo het coronavirus op, want de afstand is slechts 10 cm. Wie onder een van de traag draaiende plafondventilatoren wil staan voor verkoeling, moet niet allergisch zijn voor stof. De Covid-19-maatregelen gelden zeker niet voor AZP. Op deze manier zal code Zwart wel langer duren! De irritatie neemt toe!

De uien, aardappelen en knoflook van de regering - belastingvrij binnengebracht - lijken van dumpplaatsen te zijn opgehaald. De kwaliteit is om te huilen. Veel uien zijn rot van binnen en een bolletje knoflook heeft ook veel bruine tenen. De geplooide aardappelen lijken al voorgekookt te zijn. Basisgoederen betaalbaar houden moet gepaard gaan met kwaliteit, want voor de dumpproducten moet keihard worden betaald met zuur verdiend geld. Naar de winkel gaan, is geen pretje! De meest noodzakelijke goederen kunnen velen zich niet meer permitteren. De kwaliteit van het leven gaat samen met die van de goederen met rasse schreden achteruit. Het opensnijden van de aangetaste uien, die van buiten mooi lijken, lijdt tot tranende irritatie.

Brandstof is omhoog gegaan, de EBS-rekening komt eraan, autokeuring en verzekering worden duurder, de omzetbelasting is in aantocht, de verzekeringsmaatschappijen hebben hun tarieven opgeschroefd, ook al is de dienstverlening niet optimaal. Deze verhogingen werken door in alle sectoren. Een eenvoudige portie tjauwmin of nasi is nu voor velen een luxe. De economie moet gezond worden gemaakt, maar de druk op het volk is te groot. Terwijl er nog een sociaal akkoord moet worden bereikt, regent het van asociale maatregelen. Op coalitieleden hoeft er niet gerekend te worden, want daar telt alleen maar de partijdiscipline. De mensen die nu coalitie zijn, schreeuwden moord en brand toen ze oppositie waren. Die rol is nu overgenomen door de oppositie, die echter zelf onder de blaren zit. Een vicieuze irriterende cirkel, waarbij geloof in politici steeds dieper de grond ingaat.

Ja, het leven van alledag wordt steeds ondraaglijker voor velen, terwijl de regeerders en hun aanverwanten rondrijden met loeiende sirenes en zoveel auto's voor en achter. Samenwerking 1:6 heeft de regering een ultimatum gegeven. Straatacties zullen zeker komen. Er zijn veel brandhaarden waar olie op het vuur wordt gegooid, in plaats van deze te doven. Wapens, wapenstokken, kogelvrije vesten en traangas aanschaffen alleen zal niet leiden tot een oplossing van de situatie. Nepotisme, vriendjespolitiek, accommoderen van partijgenoten, doordrukken van maatregelen die het leven verder verzwaren, zullen de irritaties alleen maar voeding geven en doen oplaaien. Traangas is er alleen maar bedoeld om mensen die hun woede tonen, nog meer pijn te doen. Ze zullen niet kalmeren hierdoor. Er is wijsheid nodig in zulke situaties, want met machtsmiddelen gaan de wonden etteren.

Nita Ramcharan
'
Advertenties