IOL in beroering over ontheffing directeur Peneux
08 Aug 2021, 00:00
foto
Robert Peneux wordt ontheven als directeur IOL.


Robert Peneux, directeur van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), heeft te horen gekregen van minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dat hij per 1 september wordt ontheven. Peneux om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij de ontheffingsbrief nog moet krijgen. Hij was voor een werkbespreking over het IOL naar de minister. Toen heeft hij te horen gekregen dat hij wordt ontheven.

Intussen is er door de onderdirecteur Onderwijszaken IOL, Cheryl Jubithana, een spoed docentenvergadering voor woensdag uitgeschreven. De directie - die verder bestaat uit Serge Lemmert (Financiële Zaken) en Patrick Tjon Jaw Chong (Logistieke Zaken) - wil samen met de docenten een gezamenlijk standpunt innemen over de ontheffing.

"Zoals u weet verkeerde het IOL voor zijn aantreden in moeilijk vaarwater, de zogenoemde transitiefase. Niemand wist waarnaar toe met het IOL. Sinds het aantreden van de heer drs. Robert Peneux is met voortvarendheid gewerkt om de bestaande opleidingstrajecten te transformeren tot moderne bacheloropleidingen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat de toelatingseisen en de organisatiestructuur van het IOL nu een wettelijke basis hebben. Ook het formaliseren van het IOL als een HBO-opleiding is een verworvenheid. Onder zijn leiding is per 17 maart 2021 ook het accreditatietraject om de verschillende opleidingen van het IOL te brengen naar een hoger, internationaal kwaliteitsniveau, van start gegaan. Dit traject verloopt gestadig. Zoals u weet is hij ook bezig met de nieuwe loonstructuur voor de docenten van het IOL. Deze is af en ligt al bij minister voor goedkeuring en doorgeleiding naar de Raad van Ministers", legt Jubithana uit in een schrijven aan de docenten.

Uit de opsomming van feiten kan worden afgeleid dat het IOL midden in een transformatieproces is. De directeur heeft samen met zijn team een visie ontwikkeld waarheen met het IOL. De directieleden zijn van mening dat de directeur niet kan worden ontheven zonder dat is aangegeven wie hem zal vervangen ook al is het een ‘politieke invulling’. Peneux heeft in januari 2020 gesolliciteerd naar de functie voor directeur en na de selectieprocedure aangetrokken. Zijn benoeming is goedgekeurd door de Raad van Ministers. Peneux wil in dit stadium zich nog niet uitlaten over de ontheffing. Hij wacht het standpunt van de docentenvergadering af.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April