Einde Messi-tijdperk bij Barcelona
05 Aug 2021, 19:19
foto
Lionel Messi verlaat Barcelona na 21 jaar. De club moest spelers verkopen om het salaris van zijn sterspeler te betalen.


De Spaanse voetbalgrootmacht Barcelona zegt dat Lionel Messi niet bij de club zal blijven "vanwege financiële en structurele obstakels". De 34-jarige Messi is sinds 1 juli, toen zijn contract afliep, een vrije speler. Hij bereikte twee weken later een nieuwe deal met lagere lonen met de club, maar de invulling van het contract was afhankelijk van Barça die spelers verkocht om zijn salaris te betalen.

"Beide partijen betreuren het ten zeerste dat de wensen van de speler en de club uiteindelijk niet zullen worden vervuld", aldus de club.

Barcelona had gezegd dat Messi klaar was om zijn 21-jarige carrière bij de club te verlengen door donderdag de nieuwe deal te ondertekenen. Het gaf La Liga de schuld van het falen om dit te doen.

Messi had een overeenkomst bereikt om tot 2026 bij de Catalaanse club te blijven, maar La Liga zei dat de club de lonen moet verlagen voordat hij en eventuele nieuwe spelers kunnen worden geregistreerd.

"Ondanks dat FC Barcelona en Lionel Messi een akkoord hebben bereikt en de duidelijke intentie van beide partijen om vandaag een nieuw contract te tekenen, kan dit niet gebeuren vanwege financiële en structurele obstakels (reglementen van de Spaanse voetbalbond)", aldus de club.

"FC Barcelona betuigt van harte zijn dank aan de speler voor zijn bijdrage aan de verheerlijking van de club en wenst hem het allerbeste voor de toekomst in zijn persoonlijke en professionele leven."

Messi is de recordscorer van Barcelona met 672 doelpunten. Hij won 10 La Liga-titels, vier Champions Leagues en zeven Copa del Reys, en won ook zes keer de Ballon d'Or.

Messi houden in Camp Nou was deze zomer de topprioriteit van president Joan Laporta.

De toekomst bij Barça van een speler die algemeen wordt beschouwd als een van 's werelds grootste spelers aller tijden, wordt echter ernstig bemoeilijkt door de financiële problemen van de club. De presidentsverkiezingen eerder dit jaar werden gehouden tegen de achtergrond van het faillissement van Barça.

De Argentijn wordt nu misschien wel de meest gevraagde speler in het wereldvoetbal. Messi wordt al lang in verband gebracht met een overstap naar Paris St-Germain of Manchester City, waar hij herenigd zou worden met zijn voormalige Barcelona-trainer Pep Guardiola.

America's Major League Soccer, dat Messi eerder heeft overwogen te ervaren, is een andere optie.

De aankondiging dat Messi verder gaat, komt een jaar nadat hij een fax naar de bazen van Barcelona stuurde waarin hij zei dat hij een clausule in zijn contract wilde toepassen die hem in staat zou hebben gesteld om afgelopen zomer gratis te vertrekken. Dagen later zei hij dat hij zou blijven, en gaf toe dat het "onmogelijk" was voor welk team dan ook om zijn ontsnappingsclausule van 700 miljoen euro te betalen, waaraan volgens Barca moest worden voldaan.

Einde van een tijdperk
Messi trad op 13-jarige leeftijd in 2000 toe tot Barca's beroemde La Masia-academie van het Argentijnse Newell's Old Boys en maakte zijn seniordebuut in 2004 op 16-jarige leeftijd. Hij speelde 778 wedstrijden voor de club, scoorde 672 goals, waaronder 120 Champions League-goals (tweede achter Cristiano Ronaldo) en een record van 474 La Liga-goals.

Hij heeft zes keer de Europese Gouden Schoen gewonnen voor de topscorer van het continent.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April