Groep uit Commewijne protesteert tegen situatie land
04 Aug 2021, 01:36
foto
De NDP-fractie luistert naar de groep uit Commewijne die geprotesteerd heeft bij De Nationale Assemblee. Er is een petitie aangeboden. (Foto's: René Gompers)


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk maakt 'even' tijd voor een groep bewoners van Commewijne die naar De Nationale Assemblee is getogen om een petitie in te dienen. "De prijzen zijn killing en gezondheidszorg is duur of ontbreekt," geven ze de vp aan. Brunswijk beaamt dat de situatie moeilijk is. Hij deelt de groep mee dat de minister van Financiën al bezig is manieren te zoeken om medische zorg betaalbaar te houden.

"We dede in a film. Dresie no deh! Lab kosten?! Set a volk. No family and friends!" prijkt het op de protestborden. Moedjono Tirtotaroeno voert het woord: "We kunnen de situatie niet aan. De kosten van levensonderhoud blijven maar stijgen. En er komen nog meer verhogingen."

"Een deel van de mensen kan niet eens meer naar de dokter omdat de kliniek van de buurt er niet meer is," vervolgt Tirtoraroeno. "De mensen moeten dan verder gaan. Daarnaast... als ze ziek worden en naar het ziekenhuis moeten, worden ze geconfronteerd met extra kosten. Terwijl ze verzekerd zijn. En door de situatie in het land is het voor velen niet meer haalbaar."



De petitie is dinsdag door griffier Ruth de Windt in ontvangst genomen. Assembleevoorzitter Marinus Bee kon er niet bij zijn. Daarna heeft een deel van de NDP-fractie de mensen aangehoord en toegesproken. Jennifer Vreedzaam en fractieleider Rabin Parmessar geven aan dat ze er wederom aandacht voor zullen vragen zodat er verlichting komt.

Toen de fractie terugging naar de vergaderzaal, kwamen vicepresident Brunswijk en zijn gevolg aangereden. "Wat is er met jullie gebeurd?" vroeg hij. Een vrouw heeft uitgelegd dat ze graag weer een dokterspoli willen in bepaalde buurten. Brunswijk begrijpt de situatie geeft hij aan. Hij weet ook van de poli's die er niet meer zijn en dat mensen genoodzaakt zijn verder te reizen. "Ik ga het in ieder geval oppakken."

Vicepresident Ronnie Brunswijk hoort de mensen aan.

Tirtotaroeno heeft de vp verzocht om zijn invloed aan te wenden om de kosten voor medische zorg terug te brengen. Brunswijk: "De arme mensen kunnen de labkosten niet betalen. Het is al besproken. Min Financiën is bezig met de zorg te praten. En met de verzekeringsmaatschappijen om het goed te dekken. Dus het heeft onze aandacht." De groep kijkt uit naar de verlichting. Wat er gaat gebeuren als ze niets merken, moet nog besloten worden. Voor nu zit er niets anders op om terug te varen naar Cawna.

Advertenties