Column: Politieke Borrelpraat 670
11 Jul 2021, 22:34
foto


“De lagere scholen gaan woensdag weer open, hoi, hoi.”
“Marcelino Meerkust zegt dat kapatiaalkrachtige ouders hierachter staan.”
“Degenen die het kunnen betalen, hebben hun kroost al maanden geleden op een particuliere school gezet.”
“Klopt, daar draaien zelfs de kleuterklassen on line wan soort fasi door. Daar worden geen luilakken gekweekt.”
“Na een jaar met meer sluiting dan open-zijn had de overheid bij vele scholen toch met staalbouw een verdieping bij kunnen laten bouwen, waardoor die hoognodige extra-ruimte kon zijn gerealiseerd?”
“Er was, is en zal geen geld hiervoor zijn.”
“Terwijl er wel zo een 1 miljoen US$ beschikbaar lijkt te zijn voor de aanschaf van 33 splinternieuwe Prado, Prodo en andere Modo wagies voor het Kabinet van de President.”
“Al heeft de vorige regering je nog zoveel crisis nagelaten, je moet echt een zware ‘droge-ogenvirus’ hebben, zo noemt columniste Sharda dat, om zoiets te doen.” “Klopt! Zo verspeel je binnen een jaar al je goodwill bij het weldenkende deel van de kiezers.”
“Maar de werkende klasse wordt steeds ‘wakkerder’ en laat zich niet meer sussen door bunkopu laplapu en leemofo pramisi.”
“Inderdaad, achter elkaar zie je keiharde acties, zoals van de verpleegsters en pomphouders.”
“Deryck Fer zegt dat dit uitingen zijn van grote onvrede; een tijdbom die op bossen staat.”
“Dan is pas na een jaar gedaan gekregen om de ondergedoken ex-minister van Financiën op een Interpol opsporingslijst te krijgen.”
“Een of andere dwaas zag daarin een vrijbrief om via een Nederlandse omroep een prijs van 5000,- euro op Hoeffies Hoofd te zetten.”
“Ik gun het Hoeffie van harte om samen met Van Trikty te gaan zitten brommen, maar niet zo met ‘dead or alive’ en een prijs op z’n hoofd. Die zogenaamde Suri’s daar in Nederland moeten nu echt ophouden om steeds te dieken in onze zaken.”
“En kijk wat er in Haïti met de president is gebeurd, gewoon barbaars.”
“Een bewijs dat daar grote kapitaalkrachtige politieke machten achter de schermen bezig zijn om hun zware en bedreigde belangen veilig te stellen.”
“Soortu belangen? Haïti is toch het armste land van dit hele continent?”
“Klopt, maar al is 60 % straatarm, 30% middenklasse verpauperd en deels het land ontvlucht, dan heb je nog altijd 10% rijken tot steenrijken.”
“Wat wilt u daarmee zeggen, meester?”
“Die 10% op een bevolking van 11,5 miljoen is iets meer dan 1 miljoen rijken.”
“Jeetje, dat is zowat tweemaal het aantal inwoners in Suriname aan rijke mensen.”
“Maar je ziet van Haïti alleen beelden van die arme bevolking in verpauperde wijken en plattelandsdorpen.”
“Klopt. Als buitenlanders hier een documentaire of fotoboek kwamen samenstellen, zag je later daarin toch voor het merendeel afbeeldingen van krotjes op de achtererven en binnenlanddorpjes met halfnaakte bewoners. Gelukkig kwamen er steeds beter uitgebalanceerde docu’s.”
“Ja, dat klopt. We werden en worden vaak nog steeds eenzijdig belicht.”
“En die honderdduizenden rijke Haïtianen hebben naast hun riante woning en grootgrondbezit of big business in Haïti, ook nog een appartement en hun bankrekening in Miami, hun kinderen gaan daar naar de universiteit en vaak vliegen ze met charters daarheen om een weekendje te gaan shoppen of vakantie te vieren.”
“Dat is fake nieuws, ik ga dit natrekken.”
“Alhoewel, dat van buitenlandse bankrekeningen, off shore, geldt ook voor de rijken uit alle arme landen, ook die van ons.”
“Geef ze ergens ongelijk. Zet je jouw valuta hier op de bank, loop je het risico dat een kleptomane regering het op slinkse wijze jat en er aardappelen, uien en spijsolie mee gaat kopen om de populist onder het arme volk te spelen.”
“Maar nu moet een uitgebreide overheidscommissie met de Pres als voorzitter snelsnel een aantal anti-witwaswetten, ordening goudsector enzo gaan voorbereiden ter goedkeuring.”
“Tja, anders worden we internationaal als land ‘geblacklist’. OD had hiervoor gewaarschuwd.”
“OD? Welke Onderdirecteur?”
“Nee mang, OD: Onze Dora. Die is ondanks de vele tegenwerking al jaren hiermee bezig. Die weet waarover zij het heeft.”
“Moet ons DNA-lid Asiesje daarom koet-ke-koet in die overheidscommissie zitten, dan maar als toehoorder toen dat vanwege zijn lidmaatschap als DNA-lid niet mogelijk bleek?”
“Waarom moet hij erbij? Zijn partijvoorzitter, tevens pres, is toch voorzitter van die commissie?”
“Vreemde zaak, zeer vreemd.”
“Lieb’a poppenkast disi. Ik vraag me af uit welke rijke belangengroep dat moordcommando is betaald dat de Haïtiaanse president heeft vermoord.”
“Het was een goed georganiseerde actie. En waar was de bewaking van het paleis?”
“Werkelijk, die kerels konden ongehinderd doordringen tot in de privévertrekken van de president.”
“Maar ze hebben een aantal Colombiaanse huurlingen opgepakt en een paar doodgeschoten.”
“Nou, had hun goed uitgekiende actie zo een slecht vluchtplan? Of hebben anderen ervoor opgedraaid, net als die halfblinde Hollandse communist Van der Lubbe die toen als brandstichter van het Duitse parlementsgebouw werd opgepakt en in 1934 in feite onschuldig ter dood werd veroordeeld.”
“Dus die opgepakte figuren daar in Haïti zijn onschuldig?”
“Dat weet ik niet, maar laat hun dan in het buitenland verhoord worden door onpartijdigen. Dan ga je misschien de werkelijke waarheid horen.”
“Ik zie dat niet gebeuren. Gaan we ooit te weten komen welke maffiafiguur een contract op het hoofd van Peter R. de Vries heeft gezet?”
“Ik denk dat ook niet. Dat zijn we toch ook niet te weten gekomen van die hitman op z’n motorfiets die het Hoofd van onze Luchtvaartdienst, de heer Veira, op 21 april 2010 in Commewijne morsdood schoot?”
“O ja, ik herinner me dat geval. Iedereen was geschokt. De toenmalige minister van Justitie, de heer Santokhi, sprak van een goed georganiseerde criminele operatie.”
“Die moordenaar is toch veroordeeld, meester?”
“Jawel, na een slepend en langdradig proces. Maar de rechter heeft in zijn vonnis niet aangegeven wat het motief van de moord was. Dat kan toch niet?”
“Klopt. Net zoals je een leerling van school afschrijft, zonder duidelijk aan te geven waarom.”
“Ik heb geen zin meer om te drinken. Ik raak hier gedeprimeerd door.”
“Na yu zaak! Mi dati, ik drink me er een weg doorheen. Proost op deze ‘mooie’ wereld’. Ik zie nu toch dubbel.”

Rappa
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April