Ramadhin: Hartchirurgie blijft behouden; oplossing komt
12 Jul 2021, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid garandeert dat er een oplossing komt voor het behoud van de hartchirurgie. "Wij beseffen dat cardiochirurgie een onmisbare specialisatie is in Suriname," benadrukt de bewindsman.

Er is een ernstig tekort aan de essentiële medicijnen, verbruiksmateriaal, financiële middelen en deskundig personeel. Meer dan 70 procent van dit specialistisch personeel is vertrokken. Hart- en longchirurg Pieter Voight en Kenneth Pickering, hoofd van het Thoraxcentrum, leggen uit dat de dienst vrijwel stilligt. Zij zijn bang dat na 20 jaar een einde komt aan hartchirurgie in Suriname.

Claudia Redan, algemeen directeur van Academisch Ziekenhuis Paramaribo gelooft wel in een oplossing. “Met de beste wil kunnen we inderdaad hartchirurgie nog redden,” stelt ze tegenover Starnieuws. “Ik reken er ook op dat de beleidsmakers, de ministers, de regering en andere belanghebbenden, het belang hiervan inzien en er alles aan doen om deze en andere specialistische diensten te behouden.

Ramadhin zegt dat afgelopen week hij vernomen heeft wat de situatie is bij de hartchirurgie. Er is meteen actie ondernomen, deelt de minister mee. Het gaat om een financieringsbudget. Deze week zal er verdere afstemming plaatsvinden met de leiding van het ziekenhuis en de betrokken afdelingen. "De regering committeert zich volledig voor het behoud van de hartchirurgie. Deze is met heel veel moeite en geld opgebouwd. We gaan absoluut niet toestaan dat de hartchirurgie gaat stoppen. Er is een oplossing in zicht en wij gaan voorstellen doen", zegt de bewindvoerder op Volksgezondheid.

Hartchirurgie is een onmisbare specialisatie waarvan velen dankbaar gebruik hebben gemaakt. De problemen hebben zich volgens Ramadhin langzaam opgestapeld. Er vindt deze week overleg plaats met betrokkenen. "Er komt een oplossing", verzekert de minister.
Advertenties