Interpol en buitenland betrokken bij onderzoek diefstal wapens
07 Jul 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi gisteren op een persconferentie.


President Chan Santokhi heeft de opdracht gegeven aan waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh om samen te werken met Interpol voor expertise bij onderzoek naar de verdwenen wapens uit de woning van ex-president Desi Bouterse. "Wij als regering kwalificeren de wapendiefstal en verdwijning ervan in ieder geval als een ernstige nationale veiligheidsissue. Het is een ernstige inbreuk op de nationale veiligheid", antwoordde de president op een persconferentie dinsdag op een vraag. 

Er is opdracht gegeven "voor verregaande internationale samenwerking met ook landen die ons zouden kunnen bijstaan om klaarheid te kunnen brengen en te identificeren waar de wapens op dit moment zouden kunnen zijn", deelde het staatshoofd mee. Er wordt rekening mee gehouden dat een deel van de wapens en munitie al in het buitenland terecht zouden zijn gekomen. De inlichtingendiensten moeten alle informatie verzamelen, nationaal en internationaal zodat ook kan worden vastgesteld waar de wapens precies zijn.

De president die verantwoordelijk is voor de nationale veiligheid, heeft afgelopen week een vergadering gehouden met de ministers van Defensie, Justitie & Politie, de waarnemend procureur-generaal, de veiligheidsadviseur, de inlichtingendiensten omdat het onderzoek breed verricht zal moeten worden. Het gaat om een onderzoek wat te maken heeft met strafbare feiten die gepleegd zijn in verband met verdwijning van de wapens. "Het zijn wapens van de Staat die geregistreerd zijn bij het Nationaal Leger."

Het onderzoek wordt volgens de president verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie verricht. De auditeur is aangewezen om samen met de Militaire Politie het onderzoek te verrichten. Het team is uitgebreid met meer mensen dan alleen de Militaire Politie. Ook leden van het Korps Politie Suriname zijn toegevoegd aan het onderzoeksteam.

"Tegelijkertijd is er opdracht gegeven aan de minister van Defensie voor het verrichten van een intern onderzoek, een tuchtrechtelijk onderzoek om na te gaan hoe de wapens die thuis hoorden in een magazijn van het Nationaal Leger daar terecht zijn gekomen".
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April