Geen monetaire financiering meer; ondertekening vandaag
02 Jul 2021, 07:14
foto


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, zullen later op de dag een overeenkomst tekenen. Het gaat om de uitvoering van een van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat er geen monetaire financiering meer mag plaatsvinden.

Met de ondertekening van de overeenkomst, zal de laatste horde zijn genomen om de weg te plaveien voor het krijgen van de goedkeuring van de IMF-top. Minister Achaibersing bevestigt tegenover Starnieuws dat intussen aan alle andere eisen is voldaan.

Nadat op technisch niveau een overeenkomst is gesloten tussen het IMF en Suriname, moesten nog vier zaken in orde gemaakt worden.
- De wisselkoers moest tot stand komen door vraag en aanbod. Aan deze eis is per 7 juni voldaan.
- De begroting van 2021, die in overeenstemming is met het IMF-programma, is intussen ook goedgekeurd.
- Ook het Herstelplan 2020-2022 is door De Nationale Assemblee gesanctioneerd.
- Geen monetaire financiering meer was de vierde eis.

Het IMF-bestuur zal deze maand bijeenkomen en een besluit nemen over de ondersteuning van Suriname bij het uitvoeren van het Herstelplan. Er zal een lening van US$ 690 miljoen in drie jaar tijd beschikbaar gesteld worden aan de Centrale Bank van Suriname als betalingsbalanssteun, onder strikte voorwaarden. Na de ondertekening van het akkoord met het IMF wordt de eerste tranche overgemaakt.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April