Minister Ramadhin: Deze week geen toediening Sinopharm
26 Jun 2021, 17:49
foto


Het vaccineren met Sinopharm uit China in Ocer op 1 juli zal niet kunnen plaatsvinden. De NDP heeft bekendgemaakt dat mensen zich donderdag kunnen vaccineren met het vaccin uit China. Minister Amar Ramadhin zegt in gesprek met Starnieuws dat het vaccin nog niet in Suriname is. Maandag wordt het vaccin hier verwacht. Dan volgt er nog een inklaringsprocedure en de trainingen om met dit vaccin te vaccineren moeten worden afgerond. Het ligt in de planning om het vaccin vrijdag 2 juli aan te bieden aan de president. Het kan dus niet zo zijn dat donderdag ermee kan worden gevaccineerd, terwijl de officiële handelingen nog niet verricht zijn. 

Het ministerie is bezig met de voorbereidingen om het vaccin nadat het is vrijgegeven op een veilige manier toe te dienen aan de samenleving. De laatste fase van de trainingen kunnen echter pas worden afgerond nadat het vaccin fysiek hier is en de overdracht heeft plaatsgevonden. Zodra dit het geval is zal eerst gestart worden op één locatie, om daarna de activiteiten met Sinopharm uit te breiden naar andere locaties.

Minister Ramadhin heeft op 25 juni in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de keus voor een vaccin bepaald wordt door diverse factoren. Het vaccineren met het AstraZeneca vaccin,  waarvan inmiddels reeds 185.000 doses zijn toegediend, gaat normaal door. De komende week zal er meer bekend zijn over het toedienen van het Sinopharm vaccin. Het ministerie distantieert zich van alle activiteiten die voor de komende week gepland waren met het Sinopharm vaccin. Na overleg met de technische commissies en de deskundigen zal de routemap voor de toepassing van het Sinopharm vaccin worden bepaald.

De afstemming tussen de NDP heeft plaatsgevonden met de mobiele unit, maar er is geen communicatie geweest met de leiding van Volksgezondheid. De minister heeft via de flyer van NDP hiervan kennis gekregen. Het is niet duidelijk of de vaccinatie van de NDP door zal gaan donderdag met AstraZeneca. Dat vaccin is wel beschikbaar. Ramadhin zegt dat hij niet uit partijpolitieke overwegingen handelt. Het gaat volgens hem om het proces dat moet worden afgewikkeld. De vaccins zijn nog van Beijing onderweg naar Suriname. Via de mobiele unit was ook gepland om behalve in Ocer ook in het Politie-opleidingscentrum  Sinopharm toe te dienen. Ook dat is on hold gezet zegt de minister.
Advertenties