Copa America: Uruguay ontdoet zich van Bolivia
24 Jun 2021, 20:01
In een poging de bal uit het doel te houden, trapt Jairo Quinteros de bal tegen de benen van doelman Carlos Lampe. De bal verdwijnt in het doel. Uruguay op voorsprong.

Na de verloren ontmoeting tegen Argentinië en de remise tegen Chili, moest Uruguay daadkracht ten toon spreiden tegen het op papier zwakker geachte Bolivia. Hekkensluiter Bolivia was echter niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Onder leiding van arbiter Alexis Herrera uit Venezuela deden deze landen er alles aan om hun verblijf in de Copa wat meer glans te geven. In de Pantanal Arena ging Uruguay bij de rust met 1-0 aan kop en sloot de wedstrijd met een 2-0 overwinning af.

In het eerste kwartier braken zowel Edinson Cavani als Luis Suarez door de Boliviaanse defensie, maar geen van beide slaagde erin gevaar te stichten. In de 21e minuut kwamen deze gevreesde aanvallers oog in oog te staan met doelman Carlos Lampe, maar ook ditmaal faalden zij om het net te vinden. Suarez leek zijn dag niet te hebben, want 10 minuten voor tijd kopte hij zonder weerstand, een voorzet naast het doel.

Met nog 5 minuten te gaan in deze helft probeerde verdediger Jairo Quinteros sterspeler Cavani het scoren te beletten, maar het leder ging door tussenkomst van sluitpost Lampe alsnog in het doel: 0-1. Luttele minuten later liet Suarez de kans liggen om de voorsprong te verdubbelen. Op slag van rust was het andermaal Suarez die dichtbij een doelpunt was, toen hij uit een vrije trap doelman Lampe op de proef stelde, maar de sluitpost was op zijn qui-vive en kon erger voorkomen. Met deze minimale voorsprong voor Uruguay gingen ploegen de pauze in.

Kort na de rust had Cavani de 2-0 op de schoen, maar hij schoot de bal van dichtbij, achteloos tegen het lichaam van doelman Lampe. In de 57e minuut leek Suarez een replica van Patrik Schick te produceren, maar de uitgelopen doelman Lampe was nog net op tijd terug in zijn doel om daar een stokje voor te steken. Zo nu en dan kwam Bolivia goed opzetten, maar echt gevaarlijk werd het niet. Uruguay bleef ook in deze speelperiode de overhand behouden, maar de Uruguayaanse voorhoede ontpopte zich tot een van de onproductiefsten op de Copa.

In de 76e minuut faalde de ingevallen Facundo Torres om namens Uruguay het leder simpel in het lege doel te tikken. In de 79e minuut slaagde Cavani er uiteindelijk in om Bolivia de 'knockout punch' toe te dienen, toen hij een voorzet langs doelman Lampe intikte: 0-2. Hierna kreeg dezelfde Torres nog twee mogelijkheden die hij ook niet benutte. In de laatste minuut van de wedstrijd blunderde Maximilliano Gomez ongelooflijk, toen hij niet erin slaagde de bal in het lege Boliviaans doel te plaatsen. Uruguay won de ontmoeting met 2-0.