Ziekenhuis-directeur Hindori vrijwilliger bij vaccinatie-prikpunt
20 Jun 2021, 07:41
foto
Manodj Hindori, algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis is een van de vrijwilligers bij 'drive-thru vaccinatie' te Sana Budaya. (Foto's: René Gompers)


Vrijwilliger Manodj Hindori staat in weer en wind op straat om te helpen de file aan auto’s met mensen die willen vaccineren, af te werken. Zijn taak is om de eerste ‘intake’ te doen voordat de auto’s op het terrein van Sana Budaya mogen. Het cultureel centrum is op dit moment de enige drive-thru vaccinatie locatie in het land. “Deze campagne, om zoveel mogelijk mensen te vaccineren, spreekt me aan,” geeft Hindori aan. “De enige manier om de Covid het land uit te schoppen, is vaccinatie. Dit is mijn bijdrage.” Hindori is in het dagelijks leven directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis.

Landelijk zijn zaterdag 7.053 personen gevaccineerd. Er zijn meer locaties opgezet en is de drukte verspreid. Sana Budaya is voorlopig de enige plek waar er een normale ‘walk-in’ én een ‘drive-thru’ is voor het vaccineren. Hindori verwelkomt en ‘screent’ met andere vrijwilligers van elke auto de inzittenden. Niet iedereen krijgt toegang tot de drive thru. Er moeten minimaal 2 personen in de wagens zitten. Een koppel is toegang geweigerd; het tweetal was te vroeg voor de tweede vaccinatie. “Ik begrijp wel dat u het snel wil afwikkelen maar dat kan pas over 8 weken na uw eerste vaccinatie,” gaf Hindori ze aan. De procedure van ‘intake, registreren, vaccineren, observatie’ is  hetzelfde als wanneer men zich ‘te voet’ zou aanmelden. Het verschil is dat men al die tijd in de auto blijft.

De zon is na een hevige regenval weer fel aan het schijnen. Vrijwilliger Hindori wordt afgelost. Een flesje koud water is voor hem meer dan welkom. “Ik ben blij dat het vaccineren nu een vaart neemt,” merkt Hindori na de laatste slok tegenover Starnieuws op. “Men ziet in dat Covid een ernstige ziekte is, veel slachtoffers maakt en dodelijk kan zijn. Ik werk in het ziekenhuis. Je ziet patiënten binnenkomen, hoe ernstig ze er aan toe zijn. Maar er zijn geen plekken genoeg om ze allemaal van goede zorg te voorzien... Er moet iets gedaan worden. Natuurlijk doe ik als ziekenhuisdirecteur wat, maar ook als burger wilde ik mijn bijdrage leveren. Daarom ben ik hier.”

Vier personen registreren de gegevens van de vier inzittenden.

“Ik begrijp dat er mensen zijn die nog twijfelen of pertinent niet willen vaccineren,” haalt Hindori aan. “Alle respect voor hun mening, maar laten we naar de feiten kijken. Feit is dat als een samenleving zich massaal vaccineert, het virus dooft. Er zijn genoeg voorbeelden van landen die dat al bereikt hebben. Kijk maar naar die EK, je ziet hoeveel mensen er weer op de been zijn. Hun economie komt weer op gang, mensen kunnen weer naar het werk, er kan weer wat fysiek contact zijn. Het wordt tijd dat Suriname dat ook heeft.”

“We zijn allemaal moe van die Covid, de lockdowns, die beperkende maatregelen,” vervolgt Hindori. “Ik als ziekenhuisdirecteur wil ook niet meer iedere dag stressen om bijvoorbeeld een bed vrij te maken voor een patiënt, medicijnen te gaan zoeken, zuurstof te gaan bedelen. We willen normale zorg verlenen. Dus als je twijfelt of pertinent tegen bent, laten we denken aan het collectieve belang van het land. Laat je vaccineren!”  Hindori vervolgt zijn werk. Hij is er vandaag weer.

Het Nationale Immunisatie Programma (NIP) stelt mobile units ter beschikking om groepen op locatie te gaan vaccineren. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft bij zijn bezoek aan Sana Budaya toegelicht dat de groepen uit minimaal 11 personen of een veelvoud daarvan (22, 33, 44 etc) moet bestaan. Het NIP roept ook maatschappelijke instellingen zoals verenigingen, kerken en politieke partijen op, de te helpen met de vaccinatiecampagne. Dit kunnen zij door faciliteiten en vrijwilligers ter beschikking te stellen. De overheid is ook op zoek naar locaties voor ‘drive-thru’ vaccinatie deelde Ramadhin mee.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April