EK 2021: Nederland pakt volle punten
17 Jun 2021, 17:55
foto
Memphis Depay knalt met de penalty Nederland op voorsprong met tien minuten in het duel met Oostenrijk. (Foto: AP)


Oranje heeft zich als derde land geplaatst voor de laatste zestien. In Groep C won Nederland van Oostenrijk. De openingstreffer kwam vanop de stip. De Oostenrijkers waren niet trefzeker genoeg. Op momenten waren ze met hun spel zelfs beter dan Oranje. Met zes uit twee wedstrijden gaat Nederland aan kop in groep C. Oekraïne won eerder zijn wedstrijd van Noord - Macedonië en heeft er nu drie punten. De Oostenrijkers hebben er ook drie.

Oranje komt al vroeg op voorsprong nadat  David Alaba een fout begaat op Denzel Dumfries. VAR beslist: Penalty.  Memphis Depay knalt binnen, 1-0. Depay krijgt weer een kans als Dumfries hem in stelling brengt bij een inworp. Depay trapt in een keer, maar hij treft het zijnet. Dan krijgt Oostenrijk na een vlotte combinatie een kans. Christoph Baumgartner haalt uit, maar Matthijs de Ligt staat goed en krijgt de bal recht op het hoofd. Over en weer worden kansen gecreëerd, maar tot scoren komt het niet meer in de eerste helft. Depay krijgt met nog een mooie bal aangespeeld door Wout Weghorst, maar knalt wat het tweede doelpunt moet zijn huizenhoog over. Georginio Wijnaldum krijgt een verdediger in de baan van zijn schot net buiten het strafschopgebied. Oranje laat veel kansen onbenut in de Arena.

Oranje ligt beter op de bal, terwijl Oostenrijk maar moeilijk echt kan doorbreken. Oostenrijk gaat meteen de aanval in nadat het uit de kleedkamer komt. De Nederlanders vinden bij haast elke aanval een Oostenrijker tussen hun schot. De verdediging van de Oostenrijkers staat ferm. Nederland blijft druk uitoefenen. Frankie de Jong mist om de bal voorbij Daniel Bachmann te krijgen, wanneer vier spelers 'afstormen' op de Oostenrijkse goalie. En ook De Ligt kan niet scoren als hij de rebound van de kopbal van Stefan de Vrij voor de voeten krijgt.

Uiteindelijk Dumfries nadat hij wordt aangespeeld door een pas ingevallen Donyell Malen. Ofschoon Malen zelf kan knallen, kiest hij ervoor de bal te spelen naar Dumfries, die dan binnen tikt. Bachmann protesteert en krijgt de gele kaart. Op een hoekschop van Oostenrijk, hobbelt de bal nipt naast de paal. Oranje-goalie Maarten Stekelenburg haalt opgelucht adem. Niet voor lang, want daar is Alaba die alle tijd en ruimte krijgt. Het schot van de verdediger gaat rakelings de kruising.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March