EK 2021: Belgen winnen zwaarbevochten duel
17 Jun 2021, 14:57
Met nog geen twee minuten na het eerste fluitsignaal zet Yussuf Poulsen de Belgen op een achterstand. (Foto AP)

Bijna een uur lang hebben de Denen de Belgen alle kanten van het veld laten zien. De toon was al ingezet vanaf het eerste fluitsignaal. Twee minuten daarna staat Denemarken via een zeer actieve Yussuf Poulsen op voorsprong. De Belgen komen maar niet op gang totdat Kevin de Bruyne, Axel Witsel en Eden Hazard het veld opkomen. Het duel krijgt een andere dimensie. In een roodgekleurde Parkenstadion met 25.000 toeschouwers plaatst België zich met zes punten uit twee wedstrijden als tweede in de laatste zestien.

De Denen beginnen heel gretig aan aan het duel met de Rode Duivels. Thomas Denayer verspeelt de bal in het strafschopgebied en zet daarmee Poulsen in versnelling. Hij knalt kruiselings in de linkerbenedenhoek. Thibaut Courtois verslagen in de tweede minuut van de strijd in Kopenhagen. De thuisploeg wordt direct weer gevaarlijk . Courtois duikt voor een bal van Joachim Maehle in het midden van het doel en moet daarna een kopbal van Daniel Wass afwenden. De Denen overrompelen de Belgen vanaf het eerste fluitsignaal in het Parkenstadion. Keer op keer komen de Denen aanzetten voor het doel van Courtois. De Belgen mogen opgelucht zijn dat ze de rust ingaan met het kleinste verschil.

Ook na rust is de eerste doelpoging voor de Denen. Thomas Delaney krijgt alle ruimte, maar zijn schot gaat ver naast. Dan breekt Romelu Lukaku los op rechts, waarna hij vervolgens De Bruyne vindt. Die kiest er niet voor te scoren, maar geeft door aan Thorgan Hazard die vervolgens alleen moet intikken. Teamgoal, de Belgen hebben een houvast. Met het inzet van De Bruyne (voor Dries Mertens )en Axel Witsel (voor Leander Dendoncker), is er een heel ander spelbeeld bij de Rode Duivels. De Bruyne schiet met links na een assist van Eden Hazard de Belgen op voorsprong, 2-1. De Denen blijven Courtois op de proef stellen, maar die houdt stand.

De toeschouwers houden hun adem nog in wanneer de Belgen in de 87e minuut ontsnappen aan de gelijkmaker. Braithwaite zijn schot raakt rakelings de kruising van het doel. En dan krijgt Jensen een kans, die hij over het doel knalt.