Ek 2021: Italianen troeven Zwitsers af
16 Jun 2021, 18:01
Deze telt! Manuel Locatelli scoort overtuigd tegen de Zwitsers. Minuten daarvoor was een bal afgekeurd om hands. (Getty Images)

Italië is het eerste land dat zich heeft gekwalificeerd voor de knock-out fase van EK 2021. De Italianen wonnen in stijl en klasse van de Zwitsers in Stadio Olimpico. Ten overstaan van 30.000 toeschouwers, gaf een vlijmscherpe Italië de Zwitsers voetballes, 3-0.

Italië maakt het de Zwitsers moeilijk. Een kopbal van Ciro Immobile gaan over het doel van goalie Yann Sommer in de 10e minuut. Dan trapt Insigne te overhaast over het doel. In de 19e minuut trillen de netten voor de eerste keer. Giorgio Chiellini baant zich een weg tussen twee tegenstanders en knalt de bal binnen. De VAR zegt geen doelpunt. De Italiaanse aanvoerder zou de bal met zijn hand hebben beroerd. Kort daarna scoort Manuel Locatelli toch voor de Italianen. Hij krijgt een lage voorzet van Dimenico Berardi en hoeft het leder alleen aan te tikken.

De Italianen werken hard en bestoken continu het doel van Sommer. Leonardo Spinazzola zijn schot gaat wijd, terwijl Sommer de poging van Lorenzo Insigne vanuit een hoekschop met de vuisten wegwerkt. Italië heeft nu 30 doelpunten gescoord in zijn laatste negen wedstrijden zonder een tegendoelpunt te krijgen.

Zwitserland komt scherper uit de kleedkamer, maar het is Locatelli die zijn tweede voor de avond erin schuift met zeven minuten spelen in de tweede helft. De bal wordt aan de rand van het strafschopgebied naar de middenvelder gestuurd, hij pakt het op en knalt in de benedenhoek, 2-0. Goalie Sommer geeft geen krimp in Stadio Olimpico.

Gianluigi Donnarumma wordt voor de eerste keer op de avond getest. De vrijstaande Steven Züber krijgt de bal op links in de zestien en knalt recht op Donnarumma. De goalie blokt de bal twee keer, een keer met zijn been, voordat de bal van de Italiaanse speelhelft verdwijnt.  De Italiaanse defensie blaakt van zelfvertrouwen. Het team voetbalt perfect uit en zorgt telkens voor gevaar bij de omschakeling. Met nog een kwartier spelen komt Italië keer op keer dicht bij de 3-0.

Immobile die perfect wordt aangespeeld, duikt de diepte in en probeert de bal vanuit een scherpe hoek voorbij Sommer te plaatsen. De bal gaat ver naast. Dan volgt er een snelle counter en krijgt Immobile weer de kans. Hij knalt voorlangs. Met nog een minuut in reguliere speeltijd heeft hij zijn goal te pakken. Vanop een afstand haalt hij hard uit. Kers op de taart.

Italië heeft nu zes punten uit twee gespeelde wedstrijden, de Zwitsers hebben er een. Italië is aan kop in Groep A. Gevolgd door Wales met vier punten.