EK: Rusland moeizaam langs Finland
16 Jun 2021, 12:05
Aleksey Miranchuk verslaat de Finse goalie Lukás Hrádecky in de tweede minuut van de verlenging in de eerste helft. Rusland rust met een voorsprong. (Getty Images)

Finland en Rusland troffen elkaar in het Krestovskistadion te Sint Petersburg, Rusland. De wedstrijd in groep B stond onder leiding van de Nederlandse arbiter Danny Makkelie. Rusland, dat de eerste wedstrijd verloor, moest winnen om een vroege uitschakeling te voorkomen, terwijl Finland zich na de controversiële overwinning op Denemarken, wel een gelijkspel kon permitteren. Na een helft vol kansen, slaagde Rusland erin om de pauze met een voorsprong in te gaan: 0-1.

Rusland begon dus sterk aanvallend aan de wedstrijd en creëerde ook mogelijkheden, maar Magomed Osdojev knalde de bal ongecontroleerd over het doel. Doordat Rusland massaal in de aanval ging, ontstonden er ook mogelijkheden voor Finland dat na het veroveren van de bal,  razendsnel omschakelde. De beste kansen waren voor Rusland, maar de Finse verdediging hield geruime tijd wonderwel stand. In de extra tijd in deze speelperiode gaf Aleksey Miranchuk het publiek toch een reden om te juichen toen hij de bal fraai achter doelman Lukáš Hrádecký  plaatste: 0-1. In de laatste minuut van de extra tijd lukte het de Finnen om achter de Russische verdediging te komen, maar ook nu maakten ze er niets van, waardoor ploegen de pauze in het voordeel van de gastheer ingingen.

In de tweede helft gingen de Finnen op zoek naar een beter resultaat en kwamen vaker voor het Russische doel, maar tot scoren kwamen de gasten niet. Aan de andere kant deed Rusland er alles aan om verder uit te lopen, maar zijn aanvallers hadden het vizier evenmin op scherp. In de slotfase kopte de Finse aanvoerder Paulus Arajuuri de bal nog net over het vijandige doel. In de derde minuut van de toevoegde tijd aan het eind van de wedstrijd verzuimde de ingevallen Rifat Zjemaletdinov om de wedstrijd voor de gastheer op slot te doen, maar aangezien de Finnen niet meer scoorden, kan de Russische keuzeheer deze blunder door de vingers zien. Rusland wint de wedstrijd en houdt daardoor de hoop op de volgende ronde levend.