Peru: Castillo wint populaire stem in presidentiële race
16 Jun 2021, 10:33
foto
Terwijl er wordt gewacht op de officiele bekendmaking van de nieuwe president van Peru, heeft presidentskandidaat de meeste stemmen gewonnen, 40.000 meer dan zijn tegenstander Keiko Fujimori. (Getty Images)


Pedro Castillo heeft de meeste stemmen gewonnen bij de presidentsverkiezingen in Peru. Nu alle stemmen zijn geteld, heeft Castillo iets meer dan 50% van de stemmen - 44.000 meer dan zijn tegenstander Keiko Fujimori.

Maar Castillo kan pas tot winnaar worden uitgeroepen als de verkiezingsautoriteiten klaar zijn met het verwerken van een hele reeks juridische aanklachten die Fujimori heeft ingediend. Ze zegt dat er sprake is van verkiezingsfraude, maar heeft daartoe geen gedetailleerd bewijs geleverd.

Verkiezingswaarnemers, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, hebben gezegd dat ze geen onregelmatigheden hebben gevonden. De partij Free Peru van Castillo heeft de beschuldigingen van fraude ook van de hand gewezen.

Meer dan 18,8 miljoen Peruanen brachten dit jaar hun stem uit - een opkomst van bijna 75%. Waarnemers hebben gezegd dat het weken kan duren om te beraadslagen over de juridische aanklachten van Fujimori en formeel een winnaar aan te kondigen.

Maar Castillo (51), een voormalige schoolleraar en vakbondsleider, heeft zichzelf al tot winnaar uitgeroepen. "Vanavond zou er niet alleen één van rompslomp en vreugde moeten zijn, maar ook van grote verantwoordelijkheid", zei hij tegen supporters in de hoofdstad Lima, bericht RPP-nieuws. "Vandaag begint de echte strijd een einde te maken aan de grote ongelijkheden hier in ons thuisland."

Hij riep ook de verkiezingsautoriteiten op de officiele winnaar bekend te maken en "de volkswil te respecteren".

Ondertussen erkende Fujimori, die voor de derde keer kandidaat is voor het presidentschap, de publicatie van telling, maar zei dat het belangrijk was om te wachten op de resultaten van de lopende onderzoeken. "We vertrouwen de autoriteiten, ja, maar we vertrouwen vooral op de wil van het volk", zei ze.

Keiko Fujimori is de dochter van voormalig president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit en een straf van 25 jaar uitzit voor misdaden zoals corruptie en mensenrechtenschendingen.

Keiko Fujimori zelf wordt onderzocht wegens vermeende corruptie en witwassen van geld. Ze beweert dat het onderzoek politiek gemotiveerd is. Ze bracht tussen 2018 en 2020 in totaal 13 maanden door in de gevangenis, voor ze voorwaardelijk werd vrijgelaten.

In een verrassende ontwikkeling vorige week, verzocht aanklager José Domingo Pérez om Keiko Fujimori opnieuw in voorlopige hechtenis te nemen. Hij beweert dat ze contact had gehad met een getuige, wat in strijd was met de voorwaarden van haar voorwaardelijke vrijlating.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April