Waarom zo lang wachten op beschermingsbevel?
17 Jun 2021, 04:43
foto


Sinds de wereld in een coronapandemie zit, hebben menige vrouwenrechtenorganisaties in Suriname aandacht gevraagd voor huiselijk geweld. Geweld aangedaan aan vrouwen en kinderen. In elke crisis worden vrouwen en kinderen altijd als eerste getroffen, daar zijn er in de geschiedenis genoeg voorbeelden van. Het komt nog steeds te vaak voor dat mannen hun stress botvieren op vrouwen en kinderen. Of dat vrouwen het slachtoffer worden van narcistische mannen.

Een van de belangrijkste instrumenten waarmee vrouwen zichzelf uit zulke benarde situaties proberen te bevrijden is een beschermingsbevel aanvragen tegen hun partner dan wel hun ex-partner. Jammer genoeg lijkt dit instrument onbereikbaar voor velen, vooral als de politie niet meewerkt. Nog mooier wordt het wanneer je letterlijk aan de rechter moet bewijzen dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld. Hoe bewijs je voor de rechter dat je geweld ervaart? Moet je met een gebroken arm, kapotte lippen en blauwe ogen voor de rechter gaan staan in de hoop dat de rechter medelijden met je krijgt, zodat je alsnog aan een beschermingsbevel komt na maanden letterlijk op de deuren van diverse instanties te hebben geklopt? Of wanneer je bijna dood in het ziekenhuis ligt?

Trouwens, hoe bewijs je aan de rechter dat je emotioneel geweld ervaart? Immers, geweld hoeft niet altijd fysiek te zijn. Een vrouw beledigen, kleineren, en uitschelden valt ook onder geweld. Dat noemt men emotioneel geweld! Ook daartegen mag een vrouw in opstand komen en ook daarvoor mag een vrouw een beschermingsbevel aanvragen! Het moment dat een vrouw zich onveilig voelt, dat zegt en hulp zoekt, is het de taak van de desbetreffende instanties om haar bij te staan! Dat is haar RECHT!

Ik zit momenteel met enkele cases in Suriname, waarbij vrouwen met hun kinderen zijn ondergedoken, bang om vermoord te worden door hun gewelddadige ex-partners dan wel partners. Weet u hoe frustrerend het is om steeds van woning te veranderen, samen met je kleine kinderen? Omdat je ex-partner dan wel je partner je continue op de hielen zit! Weet u hoeveel duizenden angsten deze vrouwen en kinderen dagelijks uitstaan? Deze vrouwen durven de politie niet eens in vertrouwen te nemen, omdat hun partners 'lijnen' hebben bij de politie.

Ik doe een beroep op de diverse instanties in Suriname om hun werk naar behoren te doen als het aankomt op huiselijk geweld. Laten wij niet wachten tot er weer doden vallen om daarna met zijn allen te jammeren op facebook! Terwijl wij elke ellende kunnen voorkomen! Zorg zo snel mogelijk voor een beschermingsbevel voor vrouwen die erom vragen! Zij hebben al genoeg leed achter de rug! Maak hun leed niet groter!

Aan de vrouwen die geen vertrouwen hebben in de politie vanwege de 'lijnen' die hun partner hebben: Stap toch af op de politie! Omdat niet elke politieman corrupt is! Zoek toch hulp! Sta op en zoek hulp! Neem iemand in vertrouwen en ga de strijd aan! Als jij staat, staan anderen ook!

Seshma Bissesar 
Advertenties