President, bedreig niet, dien!
16 Jun 2021, 13:57
foto


De zittende president is bijna een jaar aan de macht, nadat zijn partij, de VHP, de verkiezing  van 25 mei 2020 had gewonnen met 20 zetels. Om een stabiele regering te vormen, is een samenwerking  aangegaan met de ABOP, NPS en PL. De NDP en de BEP werden verwezen naar de oppositiebanken. De verwachtingen  van het volk was groot. Er was hoop, alles  zou beter gaan. Geen nepotisme en vriendjespolitiek.

De economische malaise zou men een halt toeroepen. Het corruptie faciliterend beleid van de vorige regering  zou plaatsmaken voor prudent beleid. Geen devaluatie van onze munt en het IMF was niet nodig. Geen voedselpakket, want dat maakt het volk tot bedelaar. Democratie en rechtsstaat, vrijheid  van meningsuiting en persvrijheid  zouden de boventoon  voeren. Samen zouden wij dit land opbouwen ongeacht ras, kleur, godsdienst  of politieke opvattingen.

De veiligheid van  de burgers  en de volksgezondheid zouden extra aandacht  genieten. Het vorig Covid-management team zou plaatsmaken voor een dreamteam, dat het beter zou doen. Het bedrijfsleven, de kleine ondernemers, de particulieren en de landbouwers zouden tegemoet gekomen worden. Kortom, Suriname stond  aan de vooravond van ontwikkeling  en welvaart. Dat hebben Chan en zijn regeerteam ons beloofd.

Maar na bijna  een jaar regering Santokhi/Brunswijk is hetzelfde volk dat in hoerastemming was, er bekaaid van afgekomen. Menigeen geeft openlijk en publiekelijk, zonder vrees, uiting aan zijn of haar misnoegen. Soms is  het taalgebruik beledigend en denigrerend naar de president en zijn regeerteam. Het is zelfs zo ver gekomen dat er juridische stappen zijn ondernomen tegen mensen die openlijk uiting hebben gegeven van hun misnoegen.

Wat nu gebeurt, is dat de huidige president hetzelfde lot ondergaat als de vorige president. Tussen 2010 en 2015 namen deze president, toen Assembleelid, en zijn bondgenoten elk moment te baat om de ex-president te beledigen. Ook de huidige vicepresident moest het ontgelden. In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 is dat in alle hevigheid toegenomen. De huidige  president heeft  alles uit  de kast gehaald om  de verkiezingswinst binnen te halen.
Nu hij president is, is alles veranderd. Alle beloften ten spijt.

Bepaalde handelingen en besluiten die genomen worden zijn erger dan die van de vorige regering. Het enige wat wij als samenleving vragen is om uw belofte aan ons na te komen, onze hoop voor de toekomst niet de grond in te boren. Nu  het volk dat niet ziet gebeuren, gaat zij zich  naar uw voorbeeld gedragen en u met de grond gelijk maken. U moet niet boos worden, omdat het volk vraagt dat u uw belofte nakomt. Op 9 juni  zouden wij jaloers op u zijn. Waarvoor of waarop ? We zijn wel jaloers op Guyana, want dat land houdt een deel van ons grondgebied bezet. Tegen uw collega president Mohamed Irfaan Ali moet u juridische stappen ondernemen en niet tegen uw eigen burgers, die u hebben geholpen om president te worden
Generaal Peter van Uhm zei eens het volgende:
"Wie dient, denkt niet alleen in 'ik'.
Wie dient, denkt niet alleen in 'zij'.
Wie dient, denkt ook in 'wij'.
Want daar begint de overwinning op het onrecht.
Want vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, een betere wereld, die maak je samen".
Want niet vanuit het 'ik' en het 'zij', maar vanuit het 'wij', ontstaan de goede dingen.
Dat heeft  de geschiedenis ons geleerd.
Dat moeten wij blijven herdenken.
Dat moeten wij blijven afspreken.
Met onszelf.
Met elkaar.
President! Dien!

Robby Amain
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April