EK 2021: Dynamische Slowakije wint Polen
14 Jun 2021, 14:59
Het schot van Robert Mak raakt eerst nog de hand van de Pool Wojciech Szczesny alvorens in het doel te verdwijnen. (Getty Images)

Slowakije heeft in de Russische Gazprom Arena in St Petersburg verrassend gewonnen van de Polen. Het was de eerste wedstrijd in Groep E en tevens de eerste ontmoeting tussen deze ploegen op een groot toernooi. Zo'n 15.000 toeschouwers waren getuige van het dynamisch spel van de jongens van bondscoach Stefan Tarkovic. In dit duel is ook de eerste rode kaart aan Poolse kant gevallen. Een speciale overwinning voor de Slowaken, ze kloppen de Polen met 2-1.

Zowel Polen als Slowakije begonnen behoorlijk bedrijvig aan het duel. Ofschoon de Polen in de eerste 20 minuten de bal houden, komt de openingstreffer toch van de Slowaken. Opvallend is dat de ploeg van bondscoach Stefan Tarkovic niet met een echte spits speelt. Maar dat een spits niet nodig is om te scoren, bewijzen de Slovaken via Robert Mak. Hij zet twee Polen aan de zijlijn in de wind met een knappe actie voordat ze het strafschopgebied in racen. Mak kiest vanuit een scherpe hoek voor het schot, dat de paal raakt en terug stuitert in de netten via de hand van Wojciech Szczesny. Slowakije staat met achttien minuten gespeeld voor met 1-0 (autogoal).

Slowakije is tegen de verwachtingen best opgewassen tegen Polen. Er zit dynamiek in het team van bondscoach Tarkovic. Van Poolse kant komt er kort voor de rust een schot van Robert Lewandowski. De schutter krijgt een ongemakkelijke bal onder controle in het strafschopgebied, maar hij mist. De bal gaat naast. De Polen weten zich geen raad met het stugge, dynamisch spel van de Slowaken en gaan met een achterstand rusten.

Een minuut in de tweede helft en de Polen hebben hun antwoord klaar. De bordjes hangen gelijk. Maciej Rubys haalt de achterlijn en vindt Karol Linetty die zijn schot halfslachtig mist, maar toch goalie Martin Dubravka verslaat, 1-1. Polen is sterk na de rust, de preek van bondscoach Paulo Sosa in de rust doet zijn werk.

Scheidsrechter Ovidiu Hategan trekt de rode kaart voor de nummer tien van Polen, Grzegorz Krychowiak. (Getty Images)

Maar dan krijgt Grzegorz Krychowiak zijn tweede gele kaart en moet de Poolse ploeg verder met tien man. Slowakije krijgt vijf minuten later een hoekschop, waarbij de bal voor de voeten van verdediger Milan Skriniar komt. Hij knalt het leder heel knap binnen, 2-1 met nog twintig minuten spelen. In de laatste minuten van het spel mist Lewandowski bij een niet scherp genomen hoekschop, terwijl Jan Bednarek vanuit een draai het leder net naast het doel van Dubravka plaatst.

Straks de tweede wedstrijd in Groep E tussen Spanje en Zweden.